Ekologija

Ministar Trivan u SANU o klimatskim promenama: Uključiti sve činioce u borbu protiv klimatskih promena

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je na Međunarodnoj naučnoj konferenciji o promeni klime u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti da je proteklo leto jedno bilo jedno od najtoplijih od kada se u Srbiji beleže vremenske prilike i naglasio da to nije slučaj samo u ovom delu Evrope, nego u gotovo celom svetu.

On je, takođe, naveo da u periodu od jedne kalendarske godine sa naše planete nestane onoliko šumskih površina kolika je veličine jedne Portugalije.

Ministar Trivan je podvukao da je za ublažavanje posledica klimatskih promena potrebno uključiti sve činioce u aktivnosti koje treba da dovedu do kontrole klime. „To nije kratkotrajan proces i potrebno je na duže staze napraviti plan koga bi svi trebalo da se pridržavaju“, rekao  je ministar Trivan.

Ističući da je borba protiv klimatskih promena duga, teška i skupa, on je naglasio da je pošumljavanje najjeftiniji i najefikasniji metod u toj borbi, kao i da svako zasađeno stablo donosi višestruke koristi svima. On je apelovao na sve relevantne faktore i građane da, kada god mogu, zasade jedno ili više stabala, jer će time dati svoj skromni doprinos očuvanju životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *