Ekologija

Dan zaštite prirode Srbije

Dan zaštite prirode Srbije, 11. april, ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine. Datum je odabran jer je tog dana 1949, prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra u Srbiji, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka” na teritoriji opštine Sokobanja.

Zahvaljujući radu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, stručne ustanove koja obavlјa poslove zaštite prirode i prirodnih dobara koji se nalaze na teritoriji AP Vojvodine danas imamo 139 zaštićenih područja – Nacionalni park „Fruška gora”, 17 specijalnih rezervata prirode, 12 parkova prirode, 96 spomenika prirode, 5 predela izuzetnih odlika i drugih dobara, koja se prostiru na oko 150.000 ha, a u postupku zaštite je još 19 područja.

Pokrajinski zavod se na osnovu člana 48. Zakona o zaštiti prirode stara o strogo zaštićenim i zaštićenim vrstama divljih životinja, biljaka i gljiva. U i ovoj godini rad stručnjaka Zavoda će obuhvatiti raznovrsne aktivnosti na praćenju stanja divljiih vrsta i njihovih populacija, prostornog rasporeda i površina koje naseljavaju, staništa i ugrožavajućih faktora kao i mera aktivne zaštite koje treba preduzeti.

Foto: Oliver Fojkar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *