Ekologija, Ekološki promoteri grada - Novi Sad

14. “Novosadska jesen”

Od 24. do 28. oktobra ove godine, održaće se 14. “Novosadska jesen” – jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, koju organizuje Pokret gorana Novog Sada. Manifestaciju podržava Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za privredu.

14. “Novosadska jesen” će ove godine imati 4 izložbene celine:

– izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu

– izložbu meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane

– izložbu suvenira i proizvoda starih i umetničkih zanata

– 7. Salon pejzažne pejzažne arhitekture.

Na ovogodišnjoj izložbi cveća, sadnica i opreme za hortikulturu očekujemo da će se predstaviti veliki broj proizvođača cveća, sadnica i opreme za hortikulturu sa teritorije cele Srbije. Tokom petodnevne manifestacije posetioci će moći da vide i nabave kvalitetne sadnice drveća i žbunova, perena, začinskog, lekovitog bilja i povrća. Pored toga, biće izložen i veliki broj vrsta i boja lukovičastog cveća. Osim dodatne opreme i supstrata za prihranu različitih biljnih vrsta, posetiocima će na raspolaganju biti i mnogobrojni saveti za negu i održavanje sobnih i dvorišnih sadnica i cveća, kao i podizanje zelenih površina.

Na izložbi meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane, svoje proizvode će predstaviti proizvođači najkvalitetnijih proizvoda na našem tržištu. Uz degustacije i davanje saveta za pripremu i korišćenje svojih zadravstveno-bezbednih proizvoda, posetioci će imati priliku da se snabdeju organski gajenim povrćem i žitaricama, makrobiotičkim proizvodima, proizvodima od integralnog brašna, klicama mahunarki i žitarica kao i lekovitim biljem, čajevima i preparatima na bazi biljaka.

Izložbena celina na kojoj se predstavljaju stari i umetnički zanati okupi uvek veliki broj izlagača rukotvorina i umetnika koji održavaju tradiciju i kulturu ovog područja.

Na 7. Salonu pejzažne pejzažne arhitekture biće izloženi radovi iz oblasti pejzažne arhitekture sa područja celog sveta. Ovo je drugi put kako je Pokret gorana Novog Sada domaćin ove izložbe, u saradnji sa Udruženjem pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS). Biće izloženo je ukupno 56 radova, u različitim kategorijama. Izložba je internacionalnog karaktera. Osim radova iz Srbije, biće izloženo još 30 radova iz inostranstva, iz 14 zemalja: Španije, Hrvatske, Grčke, Južne Koreje, Slovenije, Holandije, Austrije, Italije, Bugarske, Velike Britanije, Indije, Kine, BiH i Crne Gore.

Edukativni programi na ekološkoj manifestaciji “Novosadska jesen” su osmišljeni za različite uzrasne kategorije – decu, srednjoškolce, stručnu javnost i zainteresovane građane. Manifestacija će biti posvećena značaju digitalizacije prirodne baštine, s obzirom na to da je u toku proces digitalizacije Volnijevog herbara iz 18. veka, koji sadrži brojne herbarizovane biljke iz okoline Novog Sada, među kojima su i endemične vrste, koje se danas više ne mogu naći u okolini.

Tokom pet dana manifestacije, održavaćemo:

– edukativne radionice prilagođene predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola o osnovama i zanimljivostima u botanici, vrednosti i značaju herbara i mogućnostima koje pruža digitalizacija. Jedan dan će biti posvećen energetskoj efikasnosti, pa će i radionice tog dana biti u skladu sa temom. Imaćemo i dve radionice naših dugogodišnjih partnera – Gradske uprave za zaštitu životne stredine i Društva za zaštitu i proučavanje prica Srbije, koje su namenjene učenicima osnovnih škola. Sve radionice će se održavati u Eko kutku Pokreta gorana na centralnom platou.

– predstavljanje digitalizovanih primeraka herbara – svih dana trajanja manifestacije će zainteresovani moći da na štandu JP “Informatika” vide kako će izgledati digitalizovani eksikati Volnijevog i Pančićevog herbara, elektronski katalog za publikaciju atraktivnih sadržaja i prezentaciju digitalnih objekata – 2D i 3D digitalizacija. Mesto JP „Informatika“ biće u okviru štanda Pokreta gorana.

– predavanje za stručnu javnost i zaintresovane građane, sa temama o značaju, prezentaciji i popularisanju Volnijevog herbara putem digitalizacije vrednih uzoraka iz 18. veka koji svedoče o tadašnjoj biološkoj raznovrsnosti na našim prostorima. Većina biljaka koja je sačuvana potiče iz okoline Novog Sada, a herbarizovane su mnoge panonske endemične vrste, koje danas više ne rastu u našoj okolini. Predavanje se održava u amfiteatru JP SPC “Vojvodina”, a držaće ih stručnjaci PMF – Departmana za biologiju i ekologiju, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirodu, Odeljenja za digitalizaciju JP “Informatika” i Karlovačke gimnazije.

– prateći programi – pored radionica, tokom trajanja manifestacije se organizuju i Jesenje šetnje za organizovane grupe dece koja sa vodičima obilaze manifestaciju. Organizuju se i radionica “Cvet za komšiju i lepši Novi Sad”, radionica sadnje cveća za decu koja tim putem nauče o značaju zelenila za životnu sredinu.

– biće postavljena i izložba dečjih radova “Od predškolskog znamo energetski efikasno da se ponašamo”. Izložba je deo istoimenog projekta Udruženja novinara “Eko vest” koji se realizuje u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Radosno detinjstvo”, a projekat je finansijski podržala Uprava za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *