Ekologija

Studija: U 75 odsto ispitanih uzoraka meda pesticid

Istražitelji koji su sakupili i testirali uzorke meda iz celog sveta utvrdili su da je u tri četrvtine rasprostranjena vrstau pesticida za koju se sumnja da je dovela do opadanja broja pčela. Čak je i med sa ostrvskog raja Tahitija sadržao taj pesticid.

Ovim se pokazuje kolko je rasprostranjen problem pesticida za pčele, naveli su autori studije objalvljene danas u časopisu “Sajens” (Science).

Istakli su da to nije zdravstveni problem i za ljude jer su nivoi pesticida daleko manje od opasnih po ljudsko zdravlje.

“Ova studija pokazuje da su ogromne razmere kontaminacije”, naveo je vodeći autor studije Edvard Mičel, profesor biologije na Univerzitetu Nojšatel u Švajcarskoj. On je dodao da ima “relativno malo mesta” gde uopšte nije nadjen pesticid u medu.

Poslednjih nekoliko godina je nekoliko laboratorijakih i terenskih studija povezalo insekticide nazvane “neonikotinoidi”, sa smanjenjem i brojnosti i slabljenjem pčelinjih društava u košnicama, ali proizvodjači pesticida osporavaju te nalaze. Ti insekticidi napadaju nervni sistem insekata.

Već više od deset godina opada broj pčela i drugih polinizatora. Stručnjaci za to krive kombinaciju više faktora: insekticide, parazite, bolesti, klimatske promene i nedostatak raznolike hrane. Pčele ne samo da prozivode med, već oko trećina hrane koju ljudi jedu dolazi od biljki koje one oprašuju. Pčele pokupe pesticid kada se hrane na poljima gde su biljke izrasle iz semena tretiranog pesticidima.

Švajcarski istražitelji su u okviru svog projekta tražili od stručnjaka, prijatelja i rodjaka da im pošalju uzorke meda. Stiglo je više od 300 uzoraka i oni su testirali 198 na pet od najrasprostranjenijih tipova insekticida. Opšte uzev 75 odsto uzoraka sadržalo je bar jedan pesticid, 45 odsto dva ili više, a deset odsto je imalo četiri pesticida ili više.

Drugi stručnjaci smatraju da je studija bazirana na isuviše malo uzoraka meda da bi mogla da posluži za tako široke zaključke. Predstavnici proizvodjača insekticida tvrde da su količine nadjene u uzorcima meda 50 puta niže od nivoa koji bi mogao da ima bilo kakav efekat na pčele.

Autori studije poredili su tu vrstu pesticida, “neonikotinoida”, s Di-Di-Tijem (DDT), pesticidom iz 1960-ih koji je povezan sa opadanjem broja beloglavih orlova i drugih ptica. Oni su rekli da su “neonikotinoidi” opasni za sve vrste insekata, čak i za bubamare. Stručnjak za pčele sa univerziteta Ilinois Sidni Kameron i drugi naučnici su rekli da to poredjenje nije dobro zato što “neonikotinoidi” ne ostaju u organizmu životinja kao DDT, i jer se primenjuju na semem, a ne prskaju se u masovnim količinama.

Sidni Kameron je rekla da je ova studija važna ako ništa drugo zbog toga što će privući veliku pažnju na rastući problem svetske zavisnosti od agrohemijskih proizvoda, o čijim nuspojavama se zna relativno malo.

Izvor: beta.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *