Projekti

Vodeni skrining zaboravljenog kanala

Nakon trogodišnjih pripema stvorili su se uslovi da Odred izviđača „ZAVIČAJ 1093” iz Vranja krene sa realizacijom projekta „DTD – VODENI SKRINING ZABORAVLJENOG KANALA – PLOVIDBA 2021.” koje je finansijski pomoglo Ministarstvo zaštite životne sredine RS u delu nabavke zaštitne opreme za učesnike Plovidbe. Reč je o jedinstvenom spustu koji niko do sada nije pokušao da izvede upravo zbog male plovnosti gornjeg toka Kanala.

Plovidba će trajati, od 15. do 18. okobra i pratiće glavni tok Kanala DTD od Bezdana do Banatske Palanke tj. do tvrđave Ram (u ukupnoj dužini od 290 km). Ekipa od 15 učesnika, iskusnih skaut rendžera praćena partnerskom podrškom ruskih spasilaca iz Rusko srpskog humanitarnog centra iz Niša, će izvršiti skrining leve i desne obale Kanala, uraditi obimnu video i foto dokumentaciju, ucrtati u topo karte kritična mesta opasna po moguće izlivanje Kanala, proceniti stanje obale, pošumljenost priobalja i stepen branjenja obale nasipima. Prikupljena dokumentacija biće ustupljena Ministarstvu ZŽS i odbrane RS i Sektoru za vanredne situacije RS dok će svaka opština dobiti sređenu dokumentaciju za svoj deo Kanala koji prlaze kroz njihovu teritoriju kako bi mogli da preduzmu potrebne mere na sanaciji tokova u njihovoj nadležnosti.

Pored osnovnog zadatka tokom Plovidbe, učesnici Plovidbe, izvršiće i deset prezentacija skaut rendžerstva u većim naseljenim mestima uz Kanal u kojima se prave pristani za ručak ili noćenje, gde će meštani imati priliku da se informišu o načinu rada skaut rendžera, njihovim znanjima i umenjima i stvoriti uslove da se formiraju novi Klubovi u sredinama u kojima nikada nisu postojali. Tokom Plovidbe posetiće gradove Sombor, Zrenjanin i Vršac, kao i opštine Kula, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Sečanj, Alibunar, Plandište i Belu Crkvu i ostvariti kontakt sa lokalnim samoupravama radi promovisanja skaut rendžerstva u tim sredinama.

Za sve informacije možete se obratiti starešini Odreda (telefoni: 061/289-00-30, 021/633-70-67 i 017/741-79-63).

One thought on “Vodeni skrining zaboravljenog kanala

  1. Pitanje svih pitanja: Šta je sa istrazivackim brodom Argus koji je poklonila vlada Nemacke 2003 g ministarstvu zivotne sredine u tadašnjoj DOSovoj vladi? Da li i on propada skrajnut u nekom rukavcu?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *