Ekologija

Zajedno za ptice: pomozimo ugroženim vrstama!

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pokreće novu trajnu kampanju „Zajedno za ptice“ sa ciljem da sakupe novčana sredstva za nastavak svojih programskih aktivnosti: za rad na zaštiti orlova krstaša i drugih ugroženih vrsta ptica, za akcije popisivanja i proučavanja kao i za brojne delatnosti popularizacije posmatranja ptica. Početak kampanje upriličen je na Aerodromu „Nikola Tesla“ gde je otvorena postavka posvećena krstašima.  

Prošle godine su u kampanji „Za naše krstaše“, pomoću donatora, sakupljena sredstva kojima su ornitolozi DZPPS-a mogli da obilaze 8 parova krstaša tokom gnezdeće sezone, a mladi krstaš Joca dobio je satelitski odašiljač kako bi bio lakše praćen i proučavan. Opstanak ove kritično ugrožene vrste i dalje nije izvestan: tokom marta u Bačkoj je otrovana mlada jedinka, a zabeležen je i stravičan pomor ptica u blizini Kikinde, najverovatnije otrovanih, nedaleko od mesta gnežđenja jednog para krstaša. Ovo su samo neki od primera koji pokazuju sa kakvim se opasnostima sreću ptice i čitav živi svet.

Kako bi mogli da nastave svoj rad na zaštiti krstaša, ali i na brojnim drugim aktivnostima zaštite i proučavanja ptica kao i obrazovanja javnosti koje sprovode tokom čitave godine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokrenulo je novu trajnu kampanju za prikupljanje novčanih sredstava. Podršku je prvo pružila uprava Aerodroma „Nikola Tesla“ na kojem je kampanja otpočela otvaranjem specijalne postavke sa skulpturom orla krstaša u prirodnoj veličini i pozivom posetiocima da doniraju.

Činjenica da se orao krstaš nalazi na rubu izumiranja, sa svega osam preostalih parova, predstavlja alarmantan signal za sve nas i stoga smo odlučili da se aktivno uključimo u kampanju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ova postavka posvećena orlu krstašu na Aerodromu „Nikola Tesla“ predstavlja više od obične izložbe. Ona simbolizuje našu posvećenost zaštiti biodiverziteta i očuvanju prirodne ravnoteže u skladu sa ciljevima matične kompanije VINCI Airports. Podrška kampanji “Zajedno za ptice” nije samo deo naše odgovornosti prema zajednici, već i način da demonstriramo našu posvećenost zaštiti prirode i osiguravamo da naša prirodna baština ostane netaknuta za buduće generacije“, izjavila je Senka Jelenković, izvršna direktorka za administraciju kompanije Belgrade Airport.

U današnjem svetu nepromišljene ljudske dominacije opstanak mnogih vrsta ptica je doveden u pitanje. Raznovrsna prirodna staništa nestaju kako bi bila profitabilnija: pašnjaci se preoravaju, šume se krče, reke se kanališu, močvare i bare isušuju. U gradovima, ptice ugrožava neobuzdana zagađenost i urbanizacija u kojoj na svakom koraku niču beton i zgrade. Ptice stradaju od otrova ili kao žrtve krivolova i šverca. Svemu ovome može da posvedoči svaki čovek u Srbiji.

„Za svako brojanje ptica, za svaki izlazak na teren da bi se istražilo trovanje ili da bi se sprečio krivolov potrebna su sredstva. Kao protivteža svemu tome, da bi se razvila ljubav prema pticama, Društvo je napravilo besplatnu aplikaciju za raspoznavanje ptica, objavilo prvu sistematičnu knjigu o njihovom raspoznavanju, organizovali smo na desetine izleta sa posmatranjem ptica, širom Srbije. I za to su takođe neophodna novčana sredstva. A, ptice su naše zajedničko dobro koje moramo sačuvati i preneti budućim generacijama. Ne smemo im ostaviti svet bez ptičje pesme. Zato pozivamo ljude da doniraju, to je donacije za bolji život ptica i prirode“, rekao je Milan Ružić, ornitolog i izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Foto: Danica Veljković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *