Najave događaja

Otvorene prijave za terensku obuku za raspoznavanje ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u saradnji sa Univerzitetom Nord (Levanger, Кraljevina Norveška) organizuje višemesečnu terensku obuku za raspoznavanje ptica u okolini Beograda i Novog Sada te poziva zainteresovane, punoletne građane koji žele temeljno da upoznaju svet ptica da se prijave.

Obuka ima za cilj da upozna učesnike sa nekim od najčešćih vrsta ptica u realnim uslovima u prirodi. Cilj je i da se učesnici pripreme za različite programe koje vodi DZPPS u vezi sa proučavanjem ptica, njihovog rasprostranjenja i posebno popisivanja čestih vrsta. Učesnici koji polože formalni test na kraju obuke dobijaju sertifikat norveškog univerziteta Nord.

Obuka se održava u dve grupe, po jedna u Novom Sadu i Beogradu, a tokom kursa planirane su i posete Međunarodno značajnim područjima za ptice (Important Bird Area – IBA), važnim vodenim staništima u Sremu, Banatu i Bačkoj, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji (Fruška gora, Rusanda, Ritovi donjeg Potisja, Jegrička, Zasavica, Tara, Stara planina, Suva planina, Potamišje, kanjon Trešnjice, Divčibare…).

Obe grupe ograničene su na 20 prijavljenih učesnika. Rok za prijavljivanje je 11.4.2024., a obuka će trajati od 13.4.2024. do 1.11.2024. U tom periodu planirano je od 15 do 30 odlazaka na teren. Obuka se obično organizuje jednom ili dvaput nedeljno, kada se u skladu sa vremenskim uslovima i slobodnim vremenom mogu uskladiti polaznici i predavači. Osim terenske obuke planirana su i predavanja u zatvorenom prostoru, koja će polaznike upoznati sa metodama posmatranja i popisivanja ptica, spremiti ih za polaganje testa, obučiti za rad u različitim aplikacijama i slično.

Ovo je obuka koju smo organizovali nekoliko godina, do 2018. i to je obuka koja je iznedrila nekoliko sjajnih generacija poznavalaca ptica od kojih većina i danas značajno doprinosi terenskom radu, sakupljanju podataka o pticama i zaštiti ptica i prirode. Svi oni gotovo jednoglasno dele utiske da je im je pohađanje ove obuke bilo jedno od najboljih iskustava i da im je otvorilo vrata prirode. Zato smo ponovo pokrenuli obuku i pozivamo sve koji žele da upoznaju ptice, da provode vreme u prirodi i nauče njen jezik, da se prijave”, istakla je Jelena Guduraš iz Društva za zaštitu I proučavanje ptica Srbije, kooridnatorka obuka 

U obuci može da učestvuje svako ko je punoletan i završio je četvorogodišnje srednje obrazovanje. Prioritet imaju članovi DZPPS-a i učesnici na ranijim istraživačkim aktivnostima koje su organizovale ornitološke i druge prirodnjačke organizacije civilnog društva. Obuka je namenjena početnicima, ali i onima koji već imaju iskustva s posmatranjem ptica – predznanje nije potrebno!

Sve informacije o ceni kursa kao i uputstva za prijavu možete dobiti putem imejl adrese obuka@pticesrbije.rs

Foto: Marko Šćiban

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *