Ekologija

Dobra priprema za Poglavlje 27 od neprocenjivog značaja za očuvanje životne sredine

Sticanje znanja, veština i priprema za pregovarački proces u sklopu Poglavlja 27 ima neprocenjivi značaj za očuvanje životne okoline u Srbiji, zaključak je seminara o primeni Arhuske konvencije, koji je održan 27. septembra u novosadskom EU Info Pointu.

Arhuska konvencija naziv je sporazuma o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i dostupnosti pravosuđa u pitanjima koja se odnose na životnu sredinu, a Srbija ju je ratifikovala 2009. godine.

Seminar je okupio predstavnike Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Gradske uprave za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada, brojne nevladine organizacije i predstavnike medija.  O primeni Arhuske konvencije u Srbiji govorila je Tina Gradojević Janjatović iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, a ekološkom pravu i etici govorila je prof. dr Dragana Ćorić.

Prisutni su diskutovali o tome kako osnažiti sradnju i partnerstvo između zainteresovanih strana – institucija, civilnih organizacija i medija, a naglašena je potreba za jačanjem kapaciteta mesnih zajednica, lokalnih samouprava i administracije za implementaciju pravnog okvira u oblasti zaštite životne sredine.

Arhuska konvencija usvojena je 25. juna 1998. godine na četvrtoj konferenciji „Životna sredina za Evropu“ u danskom gradu Arhusu. Cilj njenog usvajanja je zaštita prava svakog pojedinca, sadašnjih i budućih generacija, na život u životnoj sredini koja pogoduje njegovom zdravlju i blagostanju.

Seminar su organizovali Arhus centar Novi Sad u partnerstvu sa Mladim istraživačima Srbije i novosadskim EU Info Point-om, a u sklopu projekta “CSOCONNECT“, koji je podržao Regionalni centar za zaštitu životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *