Ekologija

Saradnjom poljoprivrednika u regionu i zajedničkim projektima do veće organske proizvodnje

SELENČA: Bržem razvoju organske proizvodnje u Srbiji najviše može doprineti saradnja i učešće poljoprivrednih proizvođača u regionalnim i evropskim projektima. To je način da se povećaju površine pod organskom proizvodnjom koje u Srbiji ne prelaze 16.000 hektara, zajedno sa pašnjacima i utrinama, ali i da se naši poljoprivrednici pripreme za primenu evropske politike u ovoj oblasti, poručeno je sa današnjeg 11. međunarodnog foruma organske proizvodnje u Selenči kojem je prisustvovalo oko 250 gostiju iz Srbije, Hrvatske, Slovačke, Moldavije, Češke, Mađarske…

Jedanaesti forum organizivao je Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), uz podršku Vlade AP Vojvodine,Vlade Kraljevine Švedske, Višegradskog fonda, Poljoprivrednog univerziteta u Nitri, Evropske preduzetničke mreže u Srbiji i EU Info Pointa Novi Sad.

U otvaranju međunarodnog foruma o organskoj proizvodnji učestvovali su državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević, ambasadorka Slovačke Republike u Republici Srbiji NJ.E. Dagmar Repčekova, tehnički ekspert Slovačke za organsku proizvodnju pri Evropskoj uniji Julijana Šloserova i sekretar Grada Valpova Zvonko Barišić.

Kao uspešan primer unapređenja ove vrste poljoprivrede u regionu predstavljen je evropski projekat “Organik bridž” (Organic Bridge), u kojem sa hrvatske strane učestvuju Grad Valpovo i “Tera tehnopolis” iz Osijeka, a sa srpske strane Centar za organsku proizvodnju Selenča i organizacija “Teras” iz Subotice. Projekat je Evropska unija podržala sa 550.000 evra, trajaće dve godine. U tom periodu radiće se na unapređenju kompetencija organskih proizvođača Osječko-baranjske županije i Vojvodine kroz treninge i edukacije, a formiraće se i razvojno-istraživačke institucije kako bi se znanje implementiralo u praksi. Kroz „Organik bridž“, s obe strane granice, proći će 260 proizvođača.

Učesnici panel diskusije – državni sekretar za poljoprivredu Velimir Stanojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, ekspert SEEDEV-a Goran Živkov, ekspert za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Hrvatske Miroslav Božić i direktor u Poslovnom sistemu “Global sid” poručili su da je neophodno udružiti znanja i resurse koje poseduju proizvođači u Srbiji i u Evropskoj uniji.

Hrvatska, kako su izneli učesnici Foruma i projekta “Organik bridž”, ima oko 75.000 hektara pod organskom proizvodnjom ali nema iskustvo u organizovanju poljoprivrednika kakvo ima COPS i druge organizacije u našoj zemlji, ali proizvođačima u Srbiji Hrvatska može da bude dragocena u prenosu iskustava u primeni EU regulative.

– Selenča je najorganizovanija sredina u Srbiji kada je o organskoj proizvodnji reč. Ona će imati posebno mesto u nacionalnom planu ruralnog razvoja. Podatak da je prosečna veličina parcela u Srbiji oko 4,5 hektara, govori o tome da će mali proizvođači u konvencionalnoj proizvodnji teško izdržati tržišnu utakmicu na tako malim površinama – poručio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević. – Predviđeno je da organska proizvodnja bude uključena i u IPARD program. U završnoj smo fazi akreditacije, tako da će naši proizvođači pored nacionalnih mera ubuduće koristiti i mere ovog pretpristupnog programa EU. Cilj je da u narednom periodu naši proizvođači imaju više izvora finansiranja.

U Međunarodnim poslovnim susretima AgroOrganic B2B 2017  koje Centar za organsku proizvodnju Selenča organizovao u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom i Organic mrežom prisustvovalo je 68 učesnika iz deset zemalja.

Po prvi put dodeljene su nagrada za najbolji medijski prilog o organskoj proizvodnji pod nazivom „Selenča organik“. Na konkurs koji je raspisao COPS prijavljena su 43 priloga u oblasti štampanih, elektonskih i internet medija.

Nagrade su dobile novinarka lista „Poljoprivrednik“ Aleksandra Milić, za najbolji prilog u oblasti štampanih medija, novinarka RTV-a Aleksandra Bundalo i novinarka Produkcije Atlas Media Vanja Milosavljević za najbolji prilog u oblasti elektronskih medija i novinarki portala „Užička republika pres“ za najbolji prilog u oblasti internet medija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *