Ekologija

Javni eko-čas za prvake osnovnih škola u Vrbasu

“Zeleni, prvaci i komunalci – mi nemamo rezervnu planetu!”

U susret dečijoj nedelji, a na inicijativu zaposlenih u JKP “Komunalac” iz Vrbasa, danas smo održali javni eko-čas prvacima svih osnovnih škola u Vrbasu, na temu očuvanja prirode. Prvacima smo podelili prigodne flajere sa rasporedom časova. Osim “komunalaca”, partneri u današnjoj manifestaciji bili su Kulturni centar Vrbasa i Opština Vrbas.

Pljuštale su poruke malim đacima: “Ne bacaj – neko lomi kičmu da pokupi iza tebe!”, “Ne bacaj – posle će da ti smrdi i da ti štipa nosić!”, “Ma ne bacaj – ružno je bre…”! Nisu nam prvaci ostajali dužni: “Ja ne bacam, onaj tamo baca! “Ja znam tačno u kantu da pogodim! “Mi smo dobri, mi ne bacamo, a oni koji bacaju nisu smeli doći…”!

Pa kad smo konačno uvideli da su pametniji od nas, ispričali smo im drevnu priču o rezervnoj planeti džinovskog naroda sa planete Humanor, koji je izbegao na Zemlju pošto su svoju planetu gadno zaprljali i usmrdeli! Očajavajući za izgubljenim zavičajem, pouke svog ružnog iskustva prenosili su, za njih sićušnim, ali simpatičnim i priprostim ljudima, kako je važno čuvati okolinu i živeti u skladu sa njom, sve dok nisu izumrli od nepoznate bolesti! Sa njima je polako nestajala drevna mudrost o životu u skladu s prirodom! Priroda je bila sve manje važna a lagodnost ljudi sve više! I baš kao na planeti Humanor, počeli su gomilati stvari koje im baš i nisu neophodne, ali su zabavne (nekoliko dana), uzimali su hranu koju ne mogu pojesti, al nek se nađe, pa, ukusno su stavili ispred nezdravog, smeće koje ne vide – ne postoji, drugi će to… oni imaju preča posla…

Dok odjednom nije počelo da smrdi! Smrdi vamo, smrdi tamo… šta ćemo! – U zbeg na rezervnu planetu! Ček, ček…ali ona još nije pronađena!? I kako ćemo do nje kad je nađu!? I hoćemo li svi stati u svemirski brod…!?

Uff, šta bejahu govorili oni mudrijaši Humanorci?! Moožda ima vremena…

Realizacija ove aktivnosti omogućena je Projektom “Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu”, koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Kampanja je podržana i od Ministarstva zaštite životne sredine, Opštine Vrbas, kompanije Sunoko i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *