Ekologija, Projekti

RGZ-u novi donatorski projekat holandske Vlade

Holandsko Ministarstvo spoljnih poslova, kroz program Matra, opredelilo je sredstva od preko pola miliona evra za donatorski projekat SPATIAL koji će biti realizovan u zemljama zapadnog Balkana, sa posebnim fokusom na Republiku Srbiju i Republiku Makedoniju.

Akcenat projekta će biti na razvoju Nacionalne infrastruktutre geoprostornih podataka čija je svrha da se na jednom mestu obezbedi pristup prostornim informacijama od značaja za donošenje odluka, bilo u hitnim situacijama, kada je potrebno znati npr. broj ljudi ugroženih požarom ili poplavama, ili prilikom redovnih aktivnosti planiranja proširenja industrijskih zona ili gradskih naselja i dr.

Podaci iz evidencija koje vodi RGZ imaju direktan uticaj na svakodnevni život pojedinca, počev od toga da svako od nas mora imati adresu stanovanja sa kućnim brojem, do toga da svojina bude garantovana, a vrednost nepokretnosti pravilno procenjena. Povezivanjem registara RGZ-a, kao što su adresni registar i katastar nepokretnosti, sa ključnim registrima Republike Srbije, poput matičnih knjiga, stvara se efikasna državna uprava. U domenu povezivanja različitih državnih registara Holandija je najbolja u Evropi.

Cilj projakta biće i razumevanje koncepta otvorenih podataka. „Open Data“ su i na globalnom nivou značajna tema jer je prikupljanje i generisanje geoprostornih podataka skupo. Koncept je zamišljen tako da se jednom plati proizvodnja podataka na centralnom nivou, a da se onda koriste u svim segmentima državne uprave bez dodatnih troškova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *