Ekologija

Dan naše velike reke

Dan Dunava je manifestacija koja se svake godine obeležava 29. juna. Ova manifestacija je ustanovljena 2004. godine od strane ICPDR-a (Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav) i predstavlja integralni deo saradnje svih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti reke Dunav. Cilj manifestacije je podizanje svesti o zaštiti i održivom upravljanju vodama sliva Dunava. Tokom Dana Dunava, organizuju se različite aktivnosti usmerene ka najmlađim sugrađanima, kao što su sportska takmičenja, likovne izložbe, predavanja u prirodi i drugi događaji. Takođe, deo proslave obuhvata i međunarodno takmičenje “Danube Master Art”, gde učenici osnovnih škola izrađuju umetničke radove od prirodnih materijala sa obala reka. Osim toga, ICPDR je razvio edukativni komplet “Danube Box” namenjen deci uzrasta od 9-12 godina, kako bi se širila svest o značaju reke Dunav i njenih pritoka.
Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR) je transnacionalno telo osnovano za sprovođenje Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav. Ova konvencija je potpisana u Sofiji 1994. godine i obuhvata 14 podunavskih zemalja potpisnica.
Nastavljajući na uspeh prethodnih godina, ovaj događaj ima za cilj okupljanje lidera industrije, stručnjaka i entuzijasta kako bi istražili ključna pitanja koja oblikuju budućnost luka na Dunavu i njihov uticaj na životnu sredinu. Ključne teme Dana Dunava 2024. godine su modalni prelaz i ekološki prihvatljiv transport.

Photo by Urban Vintage on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *