Kompanije

Sinofarm i kineski Gient potpisali ugovor o izgradnji fabrike za preradu medicinskog otpada u Staroj Pazovi – Početak radova u aprilu 2017.

Kineska kompanija Gient i firma Sinofarm iz Beograda potpisali su danas ugovor o osnivanju zajedničkog privrednog društva (joint venture), koje će se baviti sakupljanjem i tretmanom medicinskog, farmaceutskog i patogenog otpada u Srbiji, kao i izgradnji reciklažnog centra u Staroj Pazovi.

Ukupan iznos investicije je oko 3,3 mil USD i odvijaće se u dve faze, a planirano je zapošljavanje ukupno između 30 i 40 ljudi, rečeno je u Privednoj komori Beograda.

Ugovor su potpisali generalni direktor firme Medwaste Engineering Vang Junhua i vlasnik i direktor Sinofarma Nikola Sinobad.
Investicija će u prvoj fazi iznositi 1,8 mil USD, a finansiraće je jedan od najvećih kinskih investicionih fondova.

Sinobad je rekao Tanju gu da će u sledećih 5 dana biti registrovana zajednička firma Sino Medical Wašte sa 60% udela kinske firme i 40% Sinofarma.

– Već u aprilu krećemo u izgradnju fabrike odnosno postrojenja, do avgusta će biti gotova konstrukcija, a do septembra će stići i postrojenje za tretman otpada. Do kraja novembra bi trebalo da dobijemo dozvolu za rad – naveo je Sinobad.

On je rekao da će na samom početku firma zapošljavati 15 ljudi, a da će nešto kasnije biti potebno između 30 i 40 radnika. Plan je da zajednička kompanija Sino Medical Waste osnuje regionalni centra za kompeltan tretman medicinskog otpada i njegovo uništavanje, kao i reciklažu plastike. Postojenje će se nalaziti u industrijskoj zoni u Staroj Pazovi.

Sinobad je objasnio da će u drugoj fazi, vrednoj 1,5 mil USD, prvi put u Srbiji biti izgrađen reciklažni centar za medicinski otpad i plastiku nastalu iz tog otpada, koja bi se zatim izvozila u zemlje regiona i Kinu.

Vang je rekao Tanjugu da su se odlučili da sarađu ju sa Srbijom zbog dobrih prijateljskih odnosa dve zemlje kroz istoriju.

– Drugi razlog je što Vlada Srbije dosta podržava kineske kompanije u Srbiji, a treći razlog je što već dobro sarađujemo sa firmom Sinofarm – kazao je on.

Izvor: e-kapija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *