Ekologija

Punjači za električne automobile stižu u Beograd do kraja 2017. – Bez subvencija države nema ni ekspanzije vožnje na struju

Prve stanice za punjenje električnih automobila, na korist onima koji dolaze u naš glavni grad, kao i onima koji žive u njemu, mogu se očekivati u Beogradu krajem godine, rečeno je na okruglom stolu Električni automobili i razvoj infrastrukture za punjenje vozila u Srbiji.

– To je početak velikog državnog projekta u kome želimo da napravimo sinergiju univerziteta, biznis sektora i države, kako bi podigli infrastrukturu za električna vozila, koja postaju deo naše svakodnevice i deo kulture življenja – rekao je Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije.

Primetilo se, naglašava Mitrović, da ni na koridorima, ni u hotelima, ni u javnim objektima u Srbiji nema stanica za punjenje električnih vozila, niti pos toji regulatorni okvir za registraciju električnih vozila u Srbiji.

On smatra da Srbija, iako na početku projekta, brzo hvata korak sa svetskim trendovima u tom sistemu, koji će uticati na kvalitet života, na zaštitu životne sredine, kao i da će to predstavljati veliki podstrek i za naše građane i industriju, s obzirom na to da će, kako ističe, Beograd, zajedno sa velikim centrima, biti na važnim koridorima, kada je u pitanju infrastruktura za električna vozila na zapadnom Balkanu.

Šef službe za pripremu novih ulaganja EPS-a Vladimir Šiljkut kaže da Srbiji upravo najviše nedostaju ti punjači, koji se sve više i više poslednjih godina pojavljuju po Evropi, a treba da se nalaze na benzinskim pumpama, tržnim centrima, u garažama javnih i poslovnih zgrada…

Takođe, smatra Šiljkut, kod nas je ograničujući faktor i dalje što je za naše prilike jako visoka cena električnih automobila. – Mi smo, u suštini, pre nekoliko godina očekivali da dođe do njihove ekspanzije i bili smo spremni za nju, kao isporučioci električne energije i nismo očekivali da ćemo imati bilo kakve negativne efekte što se tiče rada i eksploatacije mreže. Dobra volja postoji, međutim, bez subvencija države prema potencijalnim kupcima elektromobila, mislim da do te ekspanzije u narednih nekoliko godina neće doći – rekao je Šiljkut za Tanjug.

Šiljkut dodaje da postoje određene povlastice koje kupci i korisnici električnih automobila imaju od države, a da je problem da li to treba da optereti druge poreske obveznike koji te automobile nemaju i da je potrebno to raspraviti i na tehničkom i na političkom nivou.

Srećna okolnost je, ističe Šiljkut, da naša srednjenaponska i niskonaponska mreža, na koju treba da se priključe punjači za električne automobile ili direktno automobili preko instalacija kuća svojih vlasnika, podopterećena, tako da postoji kapacitet za dosta veliki broj vozila.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je ranije danas da će na autoputevima u S rbiji biti uveden besplatan internet, SOS telefoni, ali i da će na nekoliko lokacija duž autoputa na Koridoru 10 biti postavljene i utičnice sa strujom za automobile na električni pogon.

Izvor: e-kapija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *