Ekologija

Ministar Trivan na sastanku sa NVO o finansiranju životne sredine

Za uspešno rešavanje problema i postizanje neophodnih rezultata na zaštiti životne sredine potrebna su veća ulaganja u ovu oblast, ali istovremeno i veća efikasnost i namensko trošenje sredstava koja se već izdvajaju za ove namene, i na republičkom i na lokalnom nivou, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na radionici o finansiranju zaštite životne sredine. Na ovom tematskom skupu posvećenom rezultatima projekta Ekološkog centra „Stanište“ o finansiranju zaštite životne sredine u periodu 2010 – 2018. godine, predstavljen je i niz zaključaka i preporuka za poboljšanje sistema finansiranja.

Ministar je u razgovoru u kojem su učestvovali predstavnici javnog i civilnog sektora rekao, da je pitanje finansiranja zaštite životne sredine istovremeno izraz društvenog vrednovanja ove oblasti, i da je u društvu potrebno ostvariti veće razumevanje da je „investiranje u životnu sredinu – investiranje u naše živote“. Kako je objasnio, sa jačanjem kapaciteta nadležnih organa i institucija, i uz stabilizaciju budžeta, realno je da životna sredina dobije značajnije mesto u sistemu finansiranja. Pri tom, naglasio je, neophodno je da se „zeleni dinar“ u većoj meri izdvaja za rešavanje konkretnih pitanja zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama, uz veće neposredno angažovanje i odgovornost lokalnih samouprava. Najavljujući da će Ministarstvo nastaviti da se angažuje na jačanju sopstvenih kapaciteta, ali i na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava i njihovom većem angažovanju na zaštiti životne sredine, Trivan je dodao da se radi i na iznalaženju najuspešnijeg modela za Zeleni fond, po ugledu na pozitivna evropska iskustva.

Ministar je pohvalio istraživački rad u okviru projekta, i naglasio značaj dijaloga sa civilnim sektorom radi zajedničkog iznalaženja uspešnih mera kako bi se obezbedilo namensko trošenje sredstava koja se izdvajaju za oblast životne sredine, a istovremeno, povećali iznosi koji su namenjeni u te svrhe. Kako je Trivan ukazao, neophodno je uspešno i racionalno iskoristiti sredstava izdvojena za životnu sredinu. „Mi moramo popraviti sebe same, da bi mogli da očekujemo više para od države“, istakao je Trivan. On je ukazao da je prvi značajan korak ka boljem finansiranju zaštite životne sredine dobra dijagnoza sadašnjeg stanja, a dodatno ohrabrenje predstavlja visoka saglasnost civilnog i javnog sektora šta preduzimati da životna sredina dobije veću podršku građana Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *