Direktorke dm Srbija i Severna Makedonija Vesna Stojanović i Alexandra Olivera Korichi
Ekologija

Najveća akcija sadnje u Srbiji

Srbija je samo u jednom danu dobila 51.256 novih stabala koliko ih je zasađeno u prvoj masovnoj akciji pošumljavanja u okviru projekta Zasadi drvo. Hiljade građana zasadili su sadnice hrasta, jasena, smrče, crnog bora na čak 34 lokacije širom Srbije.

Akciju Zasadi drvo pokrenuli su kompanija dm drogerie markt i Adria Media Group, zajedno sa institucionalnim partnerima: Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava šume, JP „Srbijašume”, JP „Vojvodinašume”, Pokretom Gorana Srbije, Privrednom komorom Srbije i Botaničkom baštom „Jevremovac”, postavivši, zajedno sa građanima volonterima, svojevrstan rekord masovne radne akcije pošumljavanja u Srbiji.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je naglasio da se za društvenu odgovornost borimo svi zajedno.

Ovo je impozantno, više od 50.000 sadnica na 34 lokacija širom Srbije, svaka čast”, istakao je Branislav Nedimović.

Vesna Stojanović, direktorka dm drogerie markt Srbija i dm Severna Makedonija još jednom je ukazala na značaj ovog projekta i iskazala zadovoljstvo što se pozivu za najveće jesenje pošumljavanje odazvao veliki broj građana.

Veoma mi je drago što smo pokrenuli ovaj važan projekat i što smo se okupili danas u velikom broju da i na delu pokažemo na koji način možemo da delujemo održivo i damo doprinos očuvanju životne sredine. Jedan od osnovnih postulata naše kompanije je da brinemo o zajednici u kojoj poslujemo i da svojim kupcima i zaposlenima ponudimo mogućnost da se uključe u inicijative kako bismo očuvali naš eko sistem i savesno se ophodili prema svojoj okolini i ljudima“, izjavila je Vesna Stojanović i dodala da je, pored partnerstva na samom projektu, kompanija dm donirala 100 ašova i 100 motika JP ,,Srbijašume“.

Kompanija dm drogerie markt nastoji da na svakom koraku deluje održivo, stoga pored velikih ekoloških projekata, svoju posvećenost ciljevima održivog razvoja dokazuje i prodajom sertifikovane prirodne kozmetike, organske hrane i drugih vrsta ekološki proizvedene robe koja se nalazi u ponudi u svim dm drogerijama u Srbiji. Pored toga, kompanija je 14. oktobra iz prodaje potpuno povukla plastične ambalažne kese, a svojim kupcima nudi ekološki prihvatljive alternative. Projekat Zasadi drvo tako predstavlja logičan nastavak ekološki osvešćenog poslovanja kompanije.

Predrag Petrović, član Uprave dm-a, Ana Aleksić CTO AMG, Igor Žeželj, predsednik AMG-a
Predrag Petrović, član Uprave dm-a, Ana Aleksić CTO AMG, Igor Žeželj, predsednik AMG-a

Igor Žeželj, predsednik Adria Media Group, povodom dakcije “Zasadi drvo”, naveo je da se Adria Media Group već dve godine koncentrisano bavi održivim razvojem kao temom.

U ovoj godini pokrenuli smo platformu održive budućnosti, gde nam je cilj da što veći broj građana, kompanija, državnih institucija, NVO sektora animiramo i podržimo u borbi za održivu budućnost. Projekat „Zasadi drvo” ima jasan cilj – imamo 30 odsto pošumljenosti, a cilj naše zemlje je 41 odsto i do tada nećemo stati s ovom akcijom. Dvaput godišnje, jednom na leto, jednom na jesen, okupljamo ljude da sadimo. Ovo što sada radimo je put koji treba da pređemo i da napravimo inkluziju što većeg broja građana, privrednih subjekata i ostalih društvenih činilaca ka cilju pošumljavanja, a u globalu ka budućnosti države“, naglasio je Žeželj.

Brojna istraživanja pokazuju da je značaj šuma nemerljiv, a stručnjaci ističu pošumljavanje kao jednu od najvažnijih inicijativa današnjice i neophodnost u eri klimatskih promena. Šume prečišćavaju zagađenu atmosferu, proizvode kiseonik, igraju značajnu ulogu u sprečavanju isušivanja i erozije zemljišta, a doprinose i raznovrsnosti živog sveta.

Veoma smo zadovoljni akcijom i ovo je promocija sektora šumarstva. Osim što smo sadili drveće, obučili smo i nekoliko stotina ljudi koji mogu da obučavaju druge kako da zasade svoje drvo”, rekao je Saša Stamatović, v.d. direktora Uprave za šume.

Četvoromesečna kampanja, koje je prethodila velikoj sadnji, imala je za cilj da edukuje javnost i podigne svest o značaju šuma koje su jedan od najvažnijih faktora očuvanja životne sredine za buduće generacije.

Jedan čovek tokom života potroši kiseonika koliko proizvedu tri drveta, zato zasadite jedno drvo kako biste bar malo uzvratili prirodi“, glavna je poruka građanima koju su svi učesnici poslali sa prvog masovnog pošumljavanja u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *