Ekologija, Hronika

„Život sa osiromašenim uranijumom“ u Bujanovcu

U okviru projekta pod nazivom „Život sa osiromašenim uranijumom“ koji uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije realizuje UG Ekološko društvo „Bujanovac“ iz Bujanovca, održana je serija prezentacija o ishrani koja treba da se primenjuje radi preventivnog delovanja protiv bolesti radijacije.

Cilj ovog projekta je razvijanje javne svesti o pravilnoj ishrani i proizvodnji zdravstveno-bezbedne hrane. Što se tiče namirnica koje treba uvoditi u svakodnevnu ishranu, naglašeno je da to treba da bude heljda u obliku zrna ili brašna i aronija kao plod koji je dobar čistač i organizma i zemljišta. Površine na kojima se proizvode poljoprivredne i voćarske kulture mogu se tretirati zeolitom koji se nalazi u selu Zlatokop u blizini grada Vranja.

Prezentacije su planirane da budu održane u sedmom i osmom razredu u OŠ „Branko Radičević“, OŠ „Naim Frašeri“ u Bujanovcu, OŠ „Vuk Karadžić“ u Levosoju, OŠ „Bora Stanković“ u Kleniku, OŠ Dragomir Trajković“ u Žbevcu, OŠ „Muharem Kadriu“ u Velikom Trnovcu , kao i u SSŠ „Sveti Sava“ i Gimnaziji „Sezai Suroi“ u Bujanovcu. U toku maja prezentacije će biti održane i u Vranju i u Preševu.

Tokom 1999. godine za vreme sukoba na prostoru bivše Savezne Republike Jugoslavije, na pojedinim lokacijama u gradu Vranju i opštinama Bujanovac i Preševo korišćena je municija sa osiromašenim uranijumom.

Radovi na dekontaminaciji su završeni još 2007. godine, ali strah od prisustva osiromašenog uranijuma još uvek postoji među lokalnim stanovništvom.

Projekat se ralizuje u gradu Vranju i opštinama Bujanovac i Preševo.

Završna prezentacija projekta biće održana 28.maja ove godine u Vranju.

Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *