Ekologija, Hronika

Trivan: Prve presude za nepropisno odlaganje otpada

Foto: Božidar Petrović/FoNet

Okružni sud u Obrenovcu doneo je prve presude za ilegalno skladištenje otpada u Vukićevici.

Dve osobe su osuđene na četiri godine zatvora i 600.000 dinara kazne, odnosno godinu i po dana zatvora i 150.000 dinara, rekao je za RTS ministar Goran Trivan.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da prve presude za nepropisno odlaganje opasnog otpada u blizini Obrenovca pokazuju da je u Srbiji počelo ozbiljno da se odgovara za zločin prema životnoj sredini.

Goran Trivan kaže za RTS da su prvom prvostepeno presudom, dve osobe osumnjičene za nepropisno odlaganje opasnog otpada u blizini Obrenovca osuđene na četiri godine zatvora i 600.000 dinara kazne, odnosno godinu i po dana zatvora i 150.000 dinara.

„Prva prvostepena presuda je bila i to nije konačna presuda, postoje mogućnosti pravnih lekova, ali u ovom trenutku možemo samo da kažemo da je prvostepenom odlukom osoba koja je optužena za taj zločin prema životnoj sredini prvostepeno osuđena na četiri godine zatvora i 600.000 dinara kazne koju mora da plati, a druga osoba na godinu i po dana zatvora i 150.000 dinara ili 250.000 dinara da plati“, navodi Trivan.

Dodaje da se ovakvom odlukom pokazalo da čitava akcija koja je pokrenuta nije bila uzaludna i da se za zločin prema životnoj sredini mora odgovarati.

„Dakle u Srbije je počelo ozbiljno da se odgovara za zločin prema životnoj sredini i tako ćemo i nastaviti“, zaključio je ministar zaštite životne sredine.

Burad sa 25 tona raznog opasnog otpada pronađena su u decembru 2017. i februaru 2018. u ataru sela Vukićevica kod Obrenovca, podseća RTS na svom sajtu.

Izvor: danas.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *