Ekologija

Zbrinut “Magnohromov” istorijski otpad

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan zajedno sa predstavnicima grada Kraljeva na čelu sa gradonačelnikom Predragom Terzićem obišao je pogone preduzeća „Magnohrom d.o.o“ u Kraljevu, povodom završenog projekta zbrinjavanja istorijskog otpada.

Saradnjom Vlade Republike Srbije, Ministarstva, lokalne samouprave i vlasnika, finske kompanije „Afarad“, za samo nekoliko meseci uklonjeno je 150 tona otpada, od čega su četiri lokacije potpuno očišćene od naslaga tera.

Ministar Trivan izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno sprovedenog postupka uklanjanja otpada iz kruga ovog preduzeća koji predstavlja ozbiljan i složen posao, a što je primer i put i drugim preduzećima sa nezbrinutim zaostalim otpadom. Ukazujući da je čišćenje Srbije od istorijskog otpada jedno od ključnih pitanja uređenja životne sredine u Srbiji, ministar je naglasio da je to istovremeno i civilizacijsko pitanje, odnosno pitanje mere civilizacijskog razvoja i uređenosti jednog društva. On je naglasio je da će, usvajanjem evropskih standarda životne sredine u Srbiji, svi privredni subjekti morati da ih sprovode, jer u suprotnom neće moći da prodaju svoje proizvode na tržištu. „Ovo je početak tih aktivnosti. U Srbiji ima preko stotinu ovakvih lokacija, i mi ćemo ih sve postepeno očistiti, kako od opasnog otpada, tako i od istorijskog otpada. Ovde je očišćeno 150 tona otpada, ali mi ćemo nastaviti sa drugim važnim projektima“, naglasio je Trivan. Ističući da su vrata Ministarstva otvorena građanima i lokalnim samoupravama, ministar je pozvao na zajedničko angažovanje na zaštiti životne sredine, kako bi Srbija bila čistija i lepša.

Gradonačelnik Terzić izrazio je zahvalnost Vladi Srbije zbog uspešno sprovedenog postupka privatizacije ovog kraljevačkog privrednog giganta gde se nalaze rezerve rude magnezita, i ministru Trivanu na uspešnom uklanjanju otpada, i izrazio punu posvećenost rešavanju pitanja zaštite životne sredine u ovoj lokalnoj zajednici.

Direktor „Magnohrom d.o.o.“ Dejan Filipović istakao je značaj čišćenja zaostalih naslaga jalovine iz kruga fabrike kao deo stvaranja preduslova za pokretanje proizvodnog procesa, koji se predviđa za sredinu naredne godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *