Projekti

Inovativne ideje u oblasti borbe protiv klimatskih promena

U okviru Belgrade Venture forum-a, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizovali su javno predstavljanje inovativnih tehnoloških rešenja i poslovnih modela u oblasti borbe protiv klimatskih promena, u okviru zajedničkog projekta pod nazivom „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ .

Domaći i međunarodni investitori imali su priliku da se upoznaju sa 12 timova i njihovim inovativnim tehnološkim rešenjima i poslovnim modelima u oblastima kao što su: proizvodnja obnovljivih izvora energije, povećanje energetske efikasnosti, poboljšanje upravljanja otpadom, izgradnja pametne gradske infrastrukture, proizvodnja novih vrsta biomase, uvođenje inovativnih novih materijala i urbana e-mobilnosti.

„Danas smo predstavili inovativna tehnološka rešenja i poslovne modele koji su se pokazali kao najzreliji za primenu u praksi, rekla je Darinka Radojević, nacionalna projektna direktorka u Ministarstvu zaštite životne sredine i dodala “Naši inovatori, pioniri u oblasti klimatskih promena su važan resurs za Srbiju. Inovacije su ključni faktor konkurentnosti preduzeća, a sa nacionalnog aspekta one su pokretač privrede, rasta bruto društvenog proizvoda i zapošljavanja”.

“Primena inovativnih klimatski pametnih rešenja će omogućiti stvaranje podsticajnog okruženja za povećanje investicija u energetsku efikasnost, podstaći razvoj “zelenog” poslovanja, stimulisati ekonomski rast i pružanje kvalitetnijih usluga za građane“ rekao je Žarko Petrović, tim lider za vitalni razvoj Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP). „Pozivamo sve zainteresovane investitore da kroz partnerstvo podrže implementaciju ovih projekata u praksi koja je planirana početkom 2019. godine“, naglasio je.

Na javni poziv projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ – „Izazov za inovativna rešenja“ – pristiglo je čak 111 prijava iz cele Srbije, a odabrane su 34 inovativne ideje za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Pobednici su imali priliku da u Klimatskom inkubatoru/akceleratoru, ustanovljenom od strane zajedničkog projekta razviju svoje ideje u zrele projekte spremne za primenu.

Projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ (http://inovacije.klimatskepromene.rs/) koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) ima za cilj da stimuliše inovacije i partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i izgradnji lokalnih zajednica koje su otporne na klimatske promene. Partneri na projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji,

Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske i nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *