Ekologija

Započet projekat „Medeno Dolovo”

Sadnja medonosnog drveća po različitim ulicama, dolovima i bregovima Dolova započeta je nedavno u organizaciji pčelarskog društva „Banatski pčelari“. U okviru projekta „Medeno Dolovo“ koji je finansiran od strane Grada Pančeva kupljeno je 500 sadnica evodije i 1.000 sadnica mađarskog bagrema. Ove medonosne biljke u budućnosti predstavljaće pravi medni raj za pčele, gde će pored ukusnog meda i opojnih mirisa dolovci uživati i u čistom vazduhu i hladovini.
Bogata produkcija nektara i polena, evodiju svrstava u značajne medonosne vrste. o njenom značaju kao medonosne vrste govori i podatak da je 1ha zasada evodije dovoljan za 500-1000 kg meda koliki je i prinos bagrema najpoznatije medonosne vrste drveta.
Predsednik društva „Banatski pčelari“ Radovan Šofej, ističe da je ova akcija po mnogome značajna, jer će unaprediti pčelinju pašu i poboljšati kvalitet rada pčelara. Ovo je bila samo jedna u nizu od planiranih akcija, gde je cilj da se do polovine decembra završi kompletna sadnja, a već od sledeće godine i nega zasađenih biljaka.
Učešće u sadnji uzeli su i đaci iz OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova, kao i udruženje „Srbija moj dom“. Akciju su podržali: MZ Dolovo, Dom kulture „25.maj“ Dolovo, JKP „Dolovi“ Dolovo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *