Ekologija

Nagrađeni najbolji na konkursima „Veliko srce za poslednju oazu“ i „Ja čuvam prirodu, a ti?“

Radionica „Budi deo prirode“ za đake iz OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova održana je u subotu 27. novembra.
U okviru projekta „Deliblatska peščara budućim generacijama“, a u organizaciji udruženja „Srbija moj dom“ u prostorijama Doma kulture „25 maj“ iz Dolova đaci su imali priliku da se najpre posetom izložbe „Vetar, pesak, čovek“ – Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva i obilaskom Deliblatske peščare i lokaliteta Volovske paše u jesenjem oktobarskom danu upoznaju sa najvećom kontinentalnom peščarom u Evropi.
Na osnovu impresije i doživljaja sa izleta i eko radionica iz Deliblatske peščare đaci su mesec dana kasnije u subotu 27. novembra imali priliku da se na literarnom konkursu takmiče za najlepšu priču pod naslovom „Veliko srce za poslednju oazu“. Nakon ocene stručnog žirija proglašeni su najbolji radovi. Prvo mesto za najlepšu priču osvojila je Katarina Kostić, drugo mesto Ivana Marković i treće mesto Nevena Debeljački.
Đacima sa najboljim pričama o Deliblatskoj peščari uručene su diplome. Eko radionica nastavljena je prikazivanjem dokumentarnih filmova o prirodi Deliblatske peščare i zaštiti životne sredine. Đaci su ovom prilikom pogledali i priču o Dolovu, kroz film „U dolovima ravnice“.
Završeni deo ekološke radionice „Budi deo prirode“ održan je u okolini škole „Aksentije Maksimović“ iz Dolova gde su đaci posadili sadnice medonoskog drveća, a koje je obezbedilo pčelarsko društvo „Banatski pčelari“ iz Dolova.
Po završenom foto konkursu „Ja čuvam prirodu, a ti“ koji je trajao od 18. oktobra do 18. novembra, a koji je bio namenjem mladima od 15 do 30 godina, odazvao se veliki broj mladih iz različitih krajeva Srbije. Za najbolje fotografije iz oblasti zaštite životne sredine bile su predviđene i vredne nagrade: Planinarski šator, planinarski ranac i planinarski štapovi. Prvo mesto osvojila je Teodora Travica iz Zaklopače, Aleksandar Veličković iz Klenja i treće mesto – Nada Mandić iz Bogatića.
Ideja foto konkursa koja je potekla iz Dolova, imala je za cilj da motiviše mlade iz cele Srbije da učestvuju na različim ekološkim radionica i zajedno čuvaju prirodu za buduće generacije.
Projekat Deliblatska peščara budućim generacijama sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine, a i uz podršku kompanije Vetroelektrane Balkana, Vojvodina šume, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo, MZ Dolovo, Doma kulture „25. maj“ Dolovo i OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *