Klimatske promene

Climathon 2021. – najmasovnija klimatska akcija

Treću godinu za redom, Beograd je deo najvećeg kolektivnog klimatskog dešavanja Climathon, koje okuplja 200 gradova i 65 zemalja na svim kontinentima u borbi sa klimatskim promenama i zaštiti životne sredine. U godinama kada nas letnje vrućine upozoravaju na klimatske promene, kada nas gradski vazduh podseća na nedostatak zelenila, mladi stručnjaci i aktivisti su timski rešavali izazov grada Beograda ”Transformacija javnih prostora – iz sivog u zeleno. Podrška zajednice”. Ovakav izazov zahteva sistematski pristup i rad van ”silosa” jedne struke, što je Climathon Belgrade obezbedio okupivši dvadeset domaćih i inostranjih stručnjaka (od V. Britanije do Nigerije i Bangladeša). Oni su osposobili takmičare da integrišu prirodom bazirana rešenja, razvoj zelene infrastrukture, cirkularnu ekonomiju, servise ekosistema, digitalne servise pametnog grada, te crowdsourcing i rad sa zajednicom.

Climathon je mladim stručnjacima u borbi za zaštitu životne sredine i aktivistima koji žele a nemaju načina da učine nešto, omogućio da njihove ideje zažive, obezbedio je obuku i savete stručnjaka iz oblasti, medijsku vidljivost na putu do rešenja koje će Sekretarijat za zaštitu životne sredine i lokalne zajednice moći da primene.

Nakon dva dana hakatona 27. i 28 . novembra, izdvojili su se tim ”Green Pin” sa prvonagrađenim projektom ”BezOgradizacija”, drugonagrađeni ”A tim” sa projektom “Meet the heat”, te trećenagrađena ”Eko Družina” sa projektom ”Eko škola”.

Climathon Belgrade je inovirao proces kolaboracije na eko-klimatskim aktivnostima, omogućivši i dinamičko uparivanje mentora sa timovima u skladu sa ekspertizama potrebnim za određeni timski projekat. Novitet ka ovom cilju je bio i digitalni alat EcoColabo, čiji razvoj se vodi iz Beograda, a okupio je više evropskih organizacija, koji će omogućiti razvoj ideja i rad sa mentorima i Sekretarijatom nakon događaja, kroz onlajn brejnstorminge, umrežavanje i biznis analize Climathon projekata.

Takmičari su vođeni kroz kreativne procese inovacije i integracije znanja, povezujući naučne i umetničke metode. Razvijajući vizije projekata, ko-kreirali su i kolektivnu Climathon eko-pesmu. U ovome su ih inspirisali višestruko nagrađivani foto-reporter klimatskih promena iz Bangladeša, domaći eko-pesnici, te pesnici Afrike koji su, kroz pred-Climathon, pisali klimatske pesme. Takmičili su se i kroz zabavne, a edukativne klimatondžajzere. Pomenuti procesi su postignuti integracijom Climathon-a sa internacionalnim forumom za obrazovanje Remaking Tesla,

Climathon već tradicionalno organizuje udruženje ChaOS, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Privredne komore Srbije, Climate KIC, Miksera, Saveta za zelenu gradnju Srbije, Šumarskog i niza akademskih institucija i partnera.

Više na https://climathon.colabo.space/en/home/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *