Ekologija, Projekti

Uz pomoć Mreže IMPEL do implementacije evropskih standarda zaštite životne sredine u Srbiji

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je na sastanku rukovodstva Mreže Evropske unije za sprovođenje i primenu prava životne sredine (European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law) – IMPEL koji se od 4. do 6. jula 2018. godine održava u Beogradu.

Sastanak rukovodstva Ministarstva zaštite životne sredine i predstavnika IMPEL mreže posvećen je, između ostalog, sagledavanju mogućnosti saradnje kroz učestvovanje u projektima i korišćenje razvijenih metodologija IMPEL-a, kroz podršku i razmenu iskustava sa zemljama članicama, a u cilju implementacije evropskih standarda zaštite životne sredine u Srbiji.

U svom uvodnom obraćanju ministar Trivan je zahvalio na izboru Beograda za mesto održavanja sastanka od strane predsedavajućeg Odbora IMPEL mreže, što ukazuje da su međunarodno prepoznati napori Srbije da unapredi stanje životne sredine. Ocenjujući da skup IMPEL mreže u Beogradu predstavlja podršku i pomoć Srbiji na njenom putu ka boljoj i zdravijoj životnoj sredini, ministar je naglasio da će Srbija raditi na povećanju svojih unutrašnjih kapaciteta, i podrška IMPEL-a u tome je dragocena. „Ukoliko želimo da sistem funkcioniše, neophodno je poštovanje i sprovođenje zakona“, rekao je. „Put od dobrih zakona do zdrave životne sredine je dugačak, a da bi taj put bio kraći potrebna je snažna, kompetentna i sveprisutna inspekcija. Naša inspekcija ima kapaciteta da bude snažna i kompetentna, ali ne može da bude sveprisutna, jer sa manjim brojem inspektora ne može da bude prisutna u celoj Srbiji. Zato smo insistirali na tome da u novoj organizaciji Ministarstva bude predviđena mogućnost da bude zapošljeno novih 180 ljudi, među kojima će biti i značajan broj inspektora, jer je inspekcija sredstvo za sprovođenje politike životne sredine, i taj posao mora da se uradi“ istakao je. Saradnja sa IMPEL mrežom će omogućiti sprovođenje projekata, razmenu iskustava i znanja, i time doprineti podizanju naših ukupnih kapaciteta, zaključio je Trivan.

Predsedavajući Odbora IMPEL Mreže Kris Dijkens ukazao je na dosadašnja dostignuća u vezi s procesom pristupanja Srbije Evropskoj uniji i otvaranju Poglavlja 27, ali i na značajne zadatke koji u tom oblasti predstoje. Istakao je da IMPEL nudi pomoć i podršku u implementaciji pozitivnih iskustava EU, i izrazio visoku zainteresovanost za proširenje saradnje na obostranu korist. „Jačanje saradnje između članica Mreže, razmena iskustava i znanja u implementaciji ekološke legislative, razvijanje alata i metodologija za njihovu primenu i usaglašavanje standarda u ovoj oblasti, od izuzetnog su značaja za unapređenje životne sredine građana“ istakao je.

IMPEL mreža je neprofitna međunarodna organizacija koja okuplja 36 država članica i 53 organizacije, s ciljem pružanjem podrške državama u promovisanju, vršenju nadzora i usaglašavanju sa propisima u oblasti zaštite životne sredine. Svojim članicama nudi mogućnosti obuke, učestvovanja u projektima zemalja članova, pomoć i podršku kolega eksperata u svim oblastima. Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini punopravni je član IMPEL-a od 2016. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *