Ekologija

Čuvajmo „plavo zlato”

Povodom Evropske nedelje održivog razvoja i Svetskog dana zaštite životne sredine, Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Subotice, organizovao je konferenciju „Voda za održivi razvoj“ i akciju „Otvorena vrata subotičkog Vodovoda“. U Velikoj većnici Gradskе kuće 4. juna održana konferencija „Voda za održivi razvoj“, a u utorak, 5. juna 2018. godine, svi zainteresovani građani po svom izboru u tri termina: u 08.00, 10.00 i 12.00 časova imali su priliku, sada već tradicionalno da posete Centralni gradski kompleks vodosnabdevanja – Vodozahvat I i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda grada Subotice.

Predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford, izjavio je, obraćajući se prisutnima u velikoj većnici Gradske kuće, da su Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija“ partneri u ostvarivanju ciljeva Evropske nedelje održivog razvoja.

– Današnji dan smo posvetili vodi kao jednom od najznačajnih resursa za život i rad na planeti. Želim da ukažem na to da se naš grad odgovorno ponaša prema vodi i veoma skupocenim i složenim sistemima koji obezbeđuju da se sirova voda crpi iz dubokih podzemnih izdani. Da se ona prerađuje do nivoa pijaće vode po evropskim normama kvaliteta, da se kontroliše njen kvalitet i distribuira do svih potrošača, a da se nakon upotrebe u domaćinstvima, vrtićima, školama i drugim ustanovama i industriji ona odvodi kanalizacionom mrežom i prečišćava na gradskom prečistaču, kako bi kao takva došla do jezera Palić – istakao je Bunford.

Takođe, dodao je, jedan od ciljeva je da se i u okolnim naseljima izgrade fabrike vode i prečistači otpadnih voda, kako bi se sprečilo zagađivanje okolnih rečica i vodotokova.

Na centralnom gradskom izvorištu prema Kelebiji, naveo je, izgradili smo Fabriku vode, koja pre ulaska u vodovodnu gradsku mrežu iz sirove vode značajno smanjuje štetne sastojke: arsen, amonijak i gvožđe i tako obezbeđujemo kvalitetnu zdravu vodu za piće za oko 80 odsto potrošača.

– U naredne dve godine biće izgrađena još jedna Fabrika vode na drugom gradskom izvorištu, koja će obezbediti isto takvu vodu za preostali deo potrošača u MZ Novi grad, Mali i Veliki Radanovac i Palić. U prethodnih nekoliko godina značajno smo ulagali u rekonstrukciju i izgradnju nove magistralne i sekundarne vodovodne mreže, kao i u kolektorsku i sekundarnu kanalizacionu mrežu, što ćemo činiti i ubuduće. Time ispunjavamo osnovni cilj – da je zdrava pijaća voda, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda kao urbana, civilizacijska potreba dostupna građanima, privredi i ustanovama u XXI veku – naglasio je Tivadar Bunford.

Gelert: Cilj je da edukujemo decu o značaju očuvanja vode

Procesni menadžer u JKP „Vodovod i kanalizacija“, Gligor Gelert, predstavio je projekat koji ima za cilj racionalnu potrošnju vode.

–Cilj je da ovaj dan obeležavamo zajedno sa decom, kako bi ih edukovali o značaju vode i racionalnije potrošnje. Za naše preduzeće ovo je jedan od najlepših dana u okviru planiranja godišnjih aktivnosti, jer u istoj nedelji obeležavamo Evropski dan održivog razvoja i Svetski dan zaštite životne sredine. Od davnina ljudi su tragali za vodom kao jednim od osnovnih izvora života, koji je neophodan za opstanak svih živih bića na našoj planeti. Prve ljudske naseobine su bile vezane za izvorišta vode kao osnov za opstajanje i život i rad, uopšte. To prirodno blago je i danas jednako značajno kao i milionima godina unazad, s tim da je taj značaj za ljudsku vrstu još i veći, jer su potrebe za vodom svakog ljudskog bića pojedinačno uvećane nekoliko stotina puta. Voda je u nama i oko nas, ali nam u poslednje vreme ipak izmiče. Zbog toga, iako voda čini oko 70% biosfere, danas u XXI veku možemo reći da je voda prirodno blago neprocenjive vrednosti i čista energija koja se ne može ničim zameniti. Voda je i zdrava hrana od ranog detinjstva!, rekao je Gligor Gelert.

Subotica je specifična po tome što crpi vodu iz podzemne izdani i to koja se nalazi u II i III vodonosnom sloju, tj. na dubinama od oko 200 metara. Ovi slojevi nastaju tako što svaka kap vode „putuje“ do tih dubina nekoliko hiljada godina sa obronaka Alpa i Karpata, a čovek ih potroši u nekoliko sekundi. Vodovodna mreža u Subotici je duga blizu 600 kilometara, dok je kanalizaciona oko 310, a skoro 90% Subotičana se u gradu i prigradskim naseljima snabdeva preko javnog vodovoda.

ULOGA VODE U ODRŽIVOM RAZVOJU – PREVEDENA NA JEZIK MALIŠANA

U Velikoj većnici Gradske kuće svoj projekat prezentovala je i Majda Adlešić – program menadžer Projekta „Vodni agent Dunavske regije“ Prezentujući projekat, Majda Adlešić je istakla da ukoliko deca zatvore slavine prilikom sapunjanja ruku u školi, mogu da uštede do trećinu utrošene vode.

„Mislim da će deca izaći iz ovog projekta možda ne sa promenjenom svešću, ali sa dosta informacija o tome kako malim promenama svakodnevnog ponašanja mi možemo da napravimo veliku promenu u tome da racionalno trošimo vodu, da je manje zagađujemo i da naučimo da je recikliramo, ponovo trošimo na mnogo smisleniji i pametniji način”, istakla je Majda Adlešić.

VODU NISMO NASLEDILI OD SVOJIH PREDAKA – DA BI JE POZAJMLJIVALI OD SVOJIH POTOMAKA!

Sandra Iršević

Foto: JKP „Vodovod i kanalizacija“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *