Projekti

Utvrđen Predlog Pregovaračke pozicije Srbije za Poglavlje 27 o životnoj sredini

Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene, sa svim relevantnim aneksima, upućena je Vladi Republike Srbije na razmatranje. „Ovim putem želimo da se zahvalimo svima koji su dali svoj doprinos da u roku koji je Pregovaračka grupa 27 definisala finaliziramo ovaj značajan dokument”, navodi se u saopštenju Pregovaračke grupe 27.

Ministar Goran Trivan naveo je da je izrada tog dokumenta preduslov za otvaranje Poglavlja 27 u pregovorima o prijemu Srbije u Evropsku uniju.

– Vlada Srbije trebalo bi da na sednici usvoji taj predlog – kazao je Trivan na godišnjoj konferenciji za novinare o radu njegovog ministarstva u ovoj godini i planu za narednu.

On je istakao da je Evropska komisija dala najviše ocene tom dokumentu. Kako je naveo, izrada Predloga je „kruna uspeha Ministarstva” jer je završena godinu dana pre roka. Pošto ga Vlada Srbije usvoji, taj dokument, kao zvaničan, biće poslat Evropskoj komisiji, te će EU odlučiti o otvaranju Poglavlja 27 za šta je, kako je naglasio, Srbija spremna. Istakao je da su se stručnjaci koji su radili na tom dokumentu trudili da za Srbiju obezbede što više prelaznih perioda za prilagodjavanje, da bi se privredi olakšalo da dostigne tražene standarde EU.

Ministar je podsetio da je Poglavlje 27 „jedno od najzahtevnijih, najskupljih i najobimnijih” u pregovorima o prijemu Srbije u EU i naglasio da će svaki potez koji se bude utvrdio pregovorima, uticati na čitavo društvo i privredu.

Visoki troškovi sprovođenja su glavni razlog većine zahteva za prelaznim periodima. Kao što je naznačeno u Višegodišnjem planu ulaganja i finansiranja (MIFP – Multiannual Investment and Financing Plan), ulaganja u sektor voda i sektor otpada mogu dostići oko 7,5 milijardi evra. Predviđeno je da se takve investicije finansiraju iz fondova EU (64%), državnog (18%) i lokalnog (4%) budžeta i fondova, zajmova (14%). Takođe se predviđa da će privatni sektor doprineti finansiranju projekata, naročito u sektoru upravljanja otpadom. Visoki troškovi i ograničeno raspoloživo finansiranje (uglavnom za javni sektor) su glavni razlog prelaznih perioda za većinu direktiva za upravljanje otpadom i vodama. Direktiva o industrijskim emisijama (DIE) sadrži visoke finansijske zahteve uglavnom za privatni sektor. Od ukupno 227 postrojenja iz Aneksa I Direktive o industrijskim emisijama koje trenutno postoje u Srbiji, produženi period implementacije je potreban za 68 postrojenja, uključujući 19 postrojenja koje trenutno ne rade, jer su iz finansijskih razloga pod posebnom upravom.

Ukupan iznos investicija potreban za ta postrojenja za postizanje potpune usklađenosti sa DIE je oko 1,3 milijarde evra. Predložene mere se odnose na organizaciona i strukturna unapređenja i na potrebu za dodatnim zapošljavanjem, opremom i obukom. Predlaže se vremenski plan koji predviđa dve faze institucionalnog razvoja, prvu fazu u periodu 2020-2021. za kratkoročne mere i drugu fazu u periodu 2022-2025. za dugoročne mere. Troškovi predloženih mera procenjeni su i dokumentovani u APCD -u.

Procenjenio je da bi Srbija, da bi dostigla standarde EU u zaštiti životne sredine, trebalo da u narednih nekoliko decenija u to uloži najmanje 15 milijardi evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *