Ekologija

Uspešna reciklaža starog tekstila u Beču

Timu stručnjaka Tehničkog i Poljoprivrednog fakulteta u Beču kao i Tehničkog fakulteta u Leobenu je pošlo za rukom da od starih materijala naprave nove, podjednako dobrog kvaliteta.
Samo u Evropi godišnje nastane oko pet miliona tona tekstilnog otpada. Veliki deo takvog otpada se spaljuje ili odlaže, a trebalo bi ga smanjiti. Nove regulative Evropske unije propisuju da stari tekstil treba da se reciklira počev od 2025. godine.
U okviru naučnog projekta koji je dobio i nagradu Clusterland 2019, istraživački tim je radio sa materijalima koji se sastoje od 60% pamuka i 40% poliestera.
– Želeli smo da stvorimo osnovu za održivo recikliranje. Naročito u hotelima ili bolnicama nailazimo na stare materijale. Nakon otprilike sto pranja ti materijali se unište i pohabaju. Svakim novim pranjem i sušenjem vlakna pucaju, materijal se razlaže i nastaju rupe – rekao je Andreas Bartl sa Instituta za procesni i ekološki inženjering Tehničkog fakulteta u Beču.
U procesu reciklaže materijal se prvobitnio sitni u grudvice pa se uz pomoć enzima poliester razgrađuje od pamuka, a pamuk se pretvara u glukozu. Nakon enzimatičkog razgrađivanja dobijaju se vlakna od poliestera i rastvor šećera.
Osušena i očišćena, vlakna se tope u posebnim sudovima i od njih se stvaraju granule. Ove granule se zatim pretvaraju u niti odnosno konac koji dalje može da se obrađuje uz dodavanje novog pamuka. Na taj način nastaje mešavina materijala koja odgovara početnom sastavu tekstila i koja ima prvobitan kvalitet, saopšteno je iz agencije Eurocomm PR.
www.ekapija.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *