Ekologija

Biorazgradive kese u Srbiji nisu biorazgradive

Od Nove godine u Beogradu je zabranjena upotreba i prodaja plastičnih kesa. Međutim, to ne znači da će plastične kese nestati. U prodavnicama se sada prodaju kese sa oznakom “biorazgradive”, koje izgledaju skoro isto kao one ranije korišćene, a koštaju oko 10 dinara.
U okeanima ima više mikroplastike nego zvezda u svemiru, a u Beogradu više nema plastičnih kesa. Zvuči bajkovito, ali i netačno. Gradska odluka odnosi se samo na kese koje najčešće kupujemo u prodavnicama. Te kese zamenjene su biorazgradivim.
Smatra se da će gradska odluka doprineti zaštiti životne sredine. Ipak, profesorka Branka Pilić sa Katedre za inženjerstvo materijala na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu nije saglasna s tim i objašnjava zašto kesa sa oznakom “biorazgradiva” u Srbiji zapravo nije biorazgadiva.
“Biorazgradive kese na tržištu u Srbiji ne postoje. Biorazgradive kese znače da ih razgrađuju mikroorganizmi, međutim, ove kese koje mi ovde imamo one se dodaju aditivi da bi se samo lakše razgrađivale. To se u Evropi zovu oksodegradabilne i one su zabranjene zbog toga što je ustanovljeno da se one samo rasparčavaju i stvaraju upravo još brže onu mikroplastiku koja zagađuje vodotokove i mora”, objašnjava za Prvu TV Pilićeva.
“U ovom slučaju, kako bih rekao… zakon tretira kesu sa aditivima kao biorazgradivu kesu, ovo je prvi put da čujem ovakvo mišljenje”, Filip Radović iz Agencije za zaštitu životne sredine
Da li su onda biorazgradive kese u Srbiji biorazgradive ili nisu?
“Jesu razgradive pod određenim uslovima, znači treba neko da ih skupi i da odnese u postrojenje gde one mogu da se razgrade i onda bi to faktički bio sistem za uklanjanje pet ambalaže”, Nenad Bumbić iz Udruženja “Zaštita potrošača”, koji na pitanje “Imamo li mi taj sistem?”, odgovara – “Naravno da ne”.
Kontrolu plastičnih kesa vršiće komunalne inspekcije, a odluka predviđa i novčane kazne za one koji je ne budu poštovali i to od 25.000 do 150.000 dinara.
Biorazgradive ili ne, izgleda da je manje važno.
Izvor: b92.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *