Ekologija

Počinje popis ptica močvarica: ove zime labudovi u fokusu

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 10. do 30. januara sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). Ova je jedna od najstarijih istraživačkih akcija koja se na prostoru Srbije sprovodi od 1982. godine. Nekoliko stotina članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u narednim danima će obići reke, jezera, bare, akumulacije, ribnjake, kanale i slična vodena staništa u potrazi za pticama.
Ornitolozi i ljubitelji ptica lociraće i prebrojati divlje patke, guske, barske koke, ždralove, čaplje, ronce, gnjurce, kormorane, galebove, šljuke i brojne druge vrste divljih ptica koje žive uz vodena staništa, poput ugroženog belorepana i crnog orla. Posebna pažnja tokom ovogodišnjeg popisa biće posvećena prebrojavanju i utvrđivanju starosne strukture tri vrste labudova kojih se mogu videti u Evropi i Srbiji i to labuda grpca, velikog i malog labuda.
„Cilj ovog istraživanja je obilazak celokupnih tokova naših najvećih reka poput Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave i Drine radi prebrojavanja i praćenja kretanja ptica. Prebrojavanje ptica na Dunavu ove, kao i ranijih godina, radiće se sa vode i sa kopna i to nam je najveći izazov“, kaže Marko Šćiban, koordinator popisa ptica iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: „Ptice močvarice postaju sve ugroženije širom sveta, prvenstveno zbog gubitka staništa, ali i tamo gde postoje odgovarajući stanišni uslovi ptice vodenih staništa nailaze na brojne probleme koje uzrokuju ljudi. Tu bih istakao problem trovanja olovom“.
Kada je u pitanju trovanje olovom problem leži u lovu olovnom sačmom na vodenim površinama. Prema istraživanju koje su ornitolozi iz DZPPS uradili u Srbiji se godišnje u ribnjake, jezera i reke ispuca oko 5,5 tona olovne sačme! Na ovaj način svake godine više od 20 miliona novih kuglica olova dospeva u životnu sredinu, čime se ugrožava javno zdravlje i bezbednost građana. Olovo je visokotoksičan metal koji izaziva tešku anemiju i utiče na nervni sistem, krvotok, jetru i bubrege. Trovanje olovom izaziva letargiju, slepilo, paralizu pluća i crevnog trakta, napad i smrt, kako kod životinja, tako i kod ljudi.
Pored evidentiranja vrsta i brojnosti uočenih ptica, istraživači će beležiti i da li se na vodenim površinama koje se obilaze lovi, pratiće kakvo je stanje ekosistema, obala i šuma u priobalju reka.
Učešće u zimskom popisu ptica odvija se na volonterskoj osnovi, a uspeh akcije zavisi od dobre volje i motivacije učesnika. Akcija je odlična prilika da se novi volonteri priključe, nauče da raspoznaju i popisuju ptice, i obiđu mnoge krajeve Srbije.
Nakon završenog popisa, svi podaci o zabeleženim i izbrojanim pticama u našoj zemlji biće prosleđeni u svetsku bazu podataka, u Biro za istraživanje vodenih ptica u Holandiju, kao i nadležnim zavodima za zaštitu prirode u Beogradu i Novom Sadu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *