Ekologija

U Pančevu i Bavaništu otkrivene još tri lokacije potencijalno opasnog otpada

Na području Pančeva i Bavaništa otkrivene su danas još tri lokacije nepropisno smeštenog potencijalno opasnog otpada, koje je odmah obišao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima.

„Prema prvim procenama, na skandalozan način se susrećemo sa preko stotinu tona opasnog otpada za koje se može opravdano pretpostaviti da može biti opasno po životnu sredinu i zdravlje ljudi“ rekao je ministar Trivan na jednoj od otkrivenih lokacija.

Na prve dve lokacije u Pančevu pronađeno je oko 60 tona, a na lokaciji u staroj ciglani u Bavaništu sakriveno je oko 40 tona potencijalno opasnog otpada, za koje se pretpostavlja, kako prvi rezultati istrage pokazuju, da pripada preduzeću „Eko 21“ registrovanom za obavljanje delatnosti skladištenja i tretmana otpada.
„Ovo je ponovo zločin najgore vrste prema sopstvenoj državi, građanima i nama samima. Problem nezakonitog odlaganja otpada traje više godina, ali tome mora doći kraj“, istakao je ministar. „Preispitaćemo rad svih preduzeća koja imaju dozvole za upravljanje otpadom, jer je očigledno da se neka od njih ne pridržavaju propisa. Nulta je tačka tolerisanja onih koji krše zakon i ugrožavaju zdravlje i živote ljudi. Ukoliko neko od njih krši propise, dozvole će biti oduzete. U tome ćemo biti rigidni“, najavio je ministar.

„Ministarstvo će tražiti da se maksimalno strogo tretira ovaj ekološki zločin, jer poštovanje zakona i adekvatna kaznena politika su ključ, suštinski odgovor da se izborimo sa ovim višedecenijskim problemom, koji neposredno ugrožava najznačajnije prirodne resurse zemlje – zemljište i vodu, osnovu zdravlja i bezbednosti građana“, rekao je ministar.

U akciji koju vodi Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa nadležnim državnim organima, ovo je još jedna u nizu otkrivenih lokacija koje predstavljaju potencijalnu ekološku katastrofu za životnu sredinu.
U daljem toku istrage biće utvrđeno poreklo otpada i u kojoj meri je opasan za život i zdravlje ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *