Ostalo

Kragujevac dobija informacioni sistem za energetski menadžment

Predstavnici Grada Kragujevca i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisali su Memorandum o razumevanju koji predviđa uvođenje softvera za energetski menadžment koji služi za monitoring potrošnje energenata i energije u javnim zgradama, kao i troškova javne rasvete.

Memorandum su potpisali gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i zamenica stalne predstavnice UNDP Steliana Nedera.

– Grad će kroz Memorandum biti podržan u poboljšanju energetske efikasnosti kroz upotrebu informacionog sistema za energetski menadžment – ISEM. Naše partnerstvo i zajednički rad doneće ekonomsku, ekološku i socijalnu korist lokalnoj samoupravi u Kragujevcu – rekla je Nedera.

Ona je navela da se takav Memorandum potpisuje u Pančevu i Kragujevcu, gradovima koji su do sada postigli najviše u Srbiji u realizaciji Zakona o energetskom menadžmentu i sada su “lokomotiva” koja treba da inspiriše druge lokalne samouprave da rade bolje.

Nikolić je rekao da će novi informacioni sistem za energetsku efikasnost pomoći da se sazna tačan iznos uštede energenata i drugih troškova u oko 300 javnih zgrada u Kragujevcu koji se sada plaćaju iz gradskog budžeta.

On je dodao da će softver koji je ponudio UNDP omogućiti stalno praćenje i kontrolu potrošnje energenata, električne energije i vode u javnim zgradama, kao i troškova javne rasvete.

– Ovaj sistem nam omogućava da se mi malo oštrije ponašamo prema onima koji upravljaju objektima, da odmah vidimo ako se negde prekomerno troši energija ili curi voda i odmah reagujemo – rekao je Nikolić.

Energetski menadžer grada Kragujevca Ana Radojević rekla je da su se do sada podaci o potrošnji energenata unosili ručno u bazu, ali da će novi softver omogućiti da ih direktno unose snabdevači energijom, Elektoprivreda Srbije, Energetika i Vodovod.

– Na osnovu tih podataka moći ćemo brže da analizirano račune i potrošnju i na osnovu njih predlažemo mere energetske efikasnosti. Memorandum predviđa i izradu katastra javnog osvetljenja u Kragujevcu, pa će softver doprineti i boljem planiranju mera za uštede u ovoj oblasti – kazala je Radojević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *