Ekologija, Kompanije

Besplatan softver za organske poljoprivrednike

Po prvi put u Srbiji, poljoprivrednici koji se bave organskim uzgojem imaju mogućnost besplatnog korišćenja jedinstvenog softvera, koji će im omogućiti da modernizuju poslovanje i smanje administrativni teret koji pada na proizvođače u organskoj poljoprivredi.

Jedinstveni softver pod nazivom AGROLIFE, razvila je firma GREENSOFT, a besplatno korišćenje u Srbiji, u okviru programa Nemačko-srpske razvojne saradnje, omogućila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Obuke proizvođača i kontrolnih organizacija za korišćenje ovog softvera, takođe uz podršku GIZ-a, počinju u martu 2018. godine. Planirano je da do kraja godine do 70 % organskih proizvođača u Srbiji pređe na ovakav način vođenja dokumenata.

Organskim poljoprivrednicima administrativni deo poslovanja predstavlja veliki, nekad i nesavladiv deo posla, jer su administrativne obaveze u toj oblasti poljoprivrede složenije. Namera da posluju savremeno i prema zakonskim propisima, često se vrati kao preveliki teret, jer im vođenje zapisa i sastavljanje izveštaja za kontrolne organizacije i državne organe, oduzima dragoceno vreme i sredstva, u slučajevima kada plaćaju profesionalne usluge.

AGROLIFE softver, obezbeđen u okviru projekta Razvoj privatnog sektora u Srbiji (PSD), koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, potpuno besplatno sada mogu da koriste svi organski proizvođači, ovlašćene kontrolne organizacije (sertifikacione kuće), kao i  Direkcija za nacionalne referentne laboratorije ispred Ministarstva poljoprivrede RS.

Ovaj softver omogućava korisnicima unos podataka u digitalnu bazu i redovno digitalno ažuriranje, što smanjuje utrošak vremena i energije koji su do sada ulagali u vođenje zapisa i sastavljanje izveštaja za kontrolne organizacije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Takođe, olakšava im praćenje administrativnih aktivnosti i aktivnosti u polju, a smanjuje mogućnost grešaka. Ovlašćenim kontrolnim organizacijama, AGROLIFE softver ubrzava i olakšava rad i znatno smanuje obim posla.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *