Najave događaja

Emisija “Pesma ptica u zoru” na Prvom i Drugom programu radija RTV- a

Povodom Međunarodnog dana pevanja ptica u zoru Radio-televizija Vojvodine Vas poziva da prvog vikenda u maju, u noći 5. na 6. maj, od ponoći na Prvom i Drugom programu radija RTV- a pratite emisiju “Pesma ptica u zoru”.


“Pesma ptica u zoru” (orig. “Dawn Chorus”) je projekat Evropske radiodifuzne unije u kojem učestvuju medijske kuće širom sveta i prvi put jedna medijska kuća iz regiona RTV, jedina učesnica koja program emituje na svoja dva kanala, na dva jezika – srpskom i mađarskom.Organizator emisije je Radio-televizija Irske.


U etru će se čuti kolektivni zvuk ptica koje pevaju u svitanje. Kako se sunce diže preko horizonta i dan se budi, bude se i stanovnici planete. Pre svih, u cik zore, ptice pevaju svoju ljubavnu pesmu, a taj talas zvuka prelazi preko Azije, Evrope i Severne Amerike i predstavlja jednu od najdužih iskonskih veza sa prirodom. Uz nekoliko izuzetaka, ptičiji cvrkut je aktivnost rezervisana za proleće i rano leto. Ono što možda zvuči kao muzika za naše uši, pticama ono znači nesto sasvim drugo. Jednostavno rečeno, to je način da mužjaci (koji su najčešće i pevači) obeleže svoju teritoriju ali i da impresioniraju i privuku partnerke. Što glasnija, jača i duža pesma, to je veća obeležena teritorija i veća šansa da ih partnerka izabere.Svako stanište ima svoje autentične članove, koje će gosti u studiju, ornitolozi, prepoznavati i davati slušaocima više informacija o tim vrstama. Za sedam sati programa, slušaoci će imati priliku da slušaju autentične zvuke autohtonih vrsta ptica sa 20 lokacija među kojima su i dve na Fruškoj gori – Zmajevac i Bukovac – Direktno. U zavisnosti od vremenske zone, voditelji će se uživo uključivati u svaku od njih kako sunce bude izlazilo, te će slušaoci uživati u zvucima svitanja sa najlepših i najegzotičnijih lokaliteta širom planete. Doživljaj će upotpuniti prezenter RTE-a Derek Muni, voditelji u svakom od studija učesnica i njihovi gosti. Emisija “Pesma ptica u zoru” pružiće nesvakidašnju priliku da uživo čujete desetine vrsta ptica u njihovim staništima. Prethodnih godina zabeležena je rekordna slušanost te emisije.


U noći 5. na 6. maj budite uz program RTV-a i doživite raspevano buđenje dana širom planete. Program možete pratiti na frekvencijama RNS1 – 87.7 MHz i RNS2 – 90.5 MHz, kao i na sajtu rtv.rs u odeljku Program uživo Program uživo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *