Ekologija, Hronika

Sud zabranio izgradnju male elektrane na reci Visočici na Staroj planini

Vrhovni kasacioni sud uvažio je žalbu Ministarstva za zaštitu životne sredine, poništio presudu Upravnog suda i potvrdio rešenje Ministarstva kojim se zabranjuje gradnja male hidroelektrane “Pakleštica”, na reci Visočici.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine podnelo je žalbu na odluku Upravnog suda u Beogradu, koji je u aprilu poništio rešenje tog Ministarstva.

Tim rešenjem utvrđeno je da postoje značajne razlike u studiji uticaja na životnu sredinu, koju je izradio investitor, i stanja na terenu, utvrđenog nadzorom Zavoda za zaštitu prirode.

Kako je utvrdio Zavod, u studiji uticaja nije navedeno da u reci postoje zaštićene životinjske vrste, potočna pastrmka i potočni rak, koje su stručnjaci Zavoda našli.

Zbog toga je Ministarstvo odlučilo da gradnje ne može biti, jer dozvola ne bi mogla da bude izdata da su te činjenice bile poznate, kada je data saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Članovi Udruženja “Odbranimo reke Stare planine” tvrde da ovo nije jedinstven slučaj, te da su stručnjaci i u Rakitskoj reci, gde, takođe, treba da se gradi mala hidroelektrana, našli zaštićene životinjske vrste, koje se ne pominju u studiji uticaja na životnu sredinu.

Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista ovog udruženja, kaže da je slučaj “Pakleštica” završen i da će aktivnosti meštana Stare planine biti preusmerena na druge reke.

Izvor: blic.rs
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *