Ekologija, Hronika

Ekološki demonstranti blokirali pet londonskih mostova

Stotine demonstranata blokirale su danas mostove u centru Londona da bi skrenule pažnju javnosti na opasnost od klimatskih promena i zatražile od vlade da to ozbiljno shvati i preduzme mere.

Grupa nazvana “Pobuna protiv izumiranja” (Ekstinkšn rebelion Extinction Rebellion), pozvala je na proteste na mostovima danas u okviru koordinsane nedelje akcija širom zemlje da se osudi  “kriminalno nedelovanje” vlade u borbi protiv klimatskih promena.

“Danas je dan pobune. Zauzimamo mostove Londona, pre nego što se svi urušimo”, navodi se u saopštenju tog pokreta koji je pozvao da se blokira pet mostova u centru Londona, uključujuži i Vestminsterski most, prenosi agencija Frans pres.

Džek Goldborn iz te organizacije kaže da će danas aktivisti pokazati koliko je ljudima dosta i koliko im je potrebna promena, navodi se u saopštenju.

Organizatori su rekli da je danas na proteste izašlo oko 6.000 ljudi.

Pokret traži da vlada preduzme mere da se do 2025. smanji na nulu emisija ugljen dioksida, koji izaziva pojavu staklene bašte,  i da se uspostavi skupština gradjana koja bi nadzirala te mere.

Londonska policija je saopštila da su vozila hitnih službi imala teškoće da se kreću Londonom zbog pet blokiranih mostova, prenosi agencija AP. Policija je navela da je pozvala demonstrante da se okupe na jednom mostu, Vestminsterskom mostu, gde bi mogla da pomogne da se protest održi na organizovan način.

Ova blokada deo je niza akcija organizovanih ove nedelje tokom kojih je više od 50 ljudi uhapšeno.

Izvor: beta.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *