Ekologija

Srbija i Mađarska zajedno u zaštiti velike droplje i stepske šarke

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode 27.2.2018. konferencijom otvaranja započeta je realizacija projekta “Očuvanje ključnih životinjskih vrsta panonskih stepa u pograničnom području Mađarske i Srbije” (PANNONSTEPPES – HUSRB/1502/12/0065).

Cilj ovog projekta je očuvanje dve ključne životinjske vrste koje žive na staništima panonskih stepa u blizini granice dve države putem aktivne zaštite njihovih staništa, što će značajno doprineti, postizanju povoljnog stanja preostalih fragmenata ovog staništa u obe države.

Projekt u partnerstvu sprovode Pokrajinski zavod za zaštitu prirode kao vodeći partner, i tri partnera: Direkcija Nacionalnog parka “Kiškunšag”, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Lovačko udruženje “Perjanica”.

Velika droplja spada u grupu retkih i veoma ugroženih ptica u Evropi. U Srbiji živi samo na severu Banata i ugrožena je posebno povećanim prisustvom predatora, zarastanjem i uništavanjem staništa. Podizanjem zaštitne ograde na površini od 115 hektara i upravljanjem staništima, na lokalitetu koji je najvažnije mesto gnežđenja ove vrste kod nas – u Specijalnom rezervatu prirode “Pašnjaci velike droplje”, obezbediće se povoljniji uslovi za reprodukciju i povećanje populacije velike droplje na njenom jedinom staništu u Srbiji. Sa druge strane, staništa stepske šarke u Nacionalnom parku „Kiškunšag” će tokom ovog projekta biti revitalizovana i ponovo povezana uklanjanjem barijere koju predstavlja drvenasta i žbunasta vegetacija na površini od 22 hektara. Na taj način će biti omogućena komunikacija jedinki unutar najznačajnije populacije ove retke i strogo zaštićene vrste zmije u Panonskon niziji.

Projekt podrazumeva i niz aktivosti na upravljanju staništem velike droplje, redukciji njenih najvažnijih predatora, kao i edukaciji korisnika prostora Reezevrata o načinima njene bolje zaštite, imajući u vidu da je brojnost ove ptice u Srbiji izuzetno niska i iznosi najviše 11 jedinki.

Projekt PANNONSTEPPES realizuje se u periodu od 15. januara 2018. do 14. jula 2019. godine sa ukupnim budžetom od 287.039,93 evra, od čega su 243.978,93 evra donacije Evropske unije, koja ovaj projekt sufinansira putem IPA Interreg programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020.

Izvor: PZZP

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *