Ekologija

Slovačka podržava Srbiju na njenom putu ka uspostavljanju evropskih ekoloških standarda

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan primio je danas u svom kabinetu ambasadora Republike Slovačke u Beogradu Dagmaru Repčekova. Razgovor je bio posvećen razmatranju aktuelnih pitanja u zaštiti životne sredine, i mogućnostima razvijanja saradnje dve zemlje u ovoj oblasti.

Na sastanku je naglašeno da razvijeni odnosi dve zemlje predstavljaju dobru osnovu za jačanje saradnje i u oblasti zaštite životne sredine. Ambasadorka Dagmar Repčekova je izrazila spremnost Slovačke da prenese Srbiji svoja iskustva u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, i pomogne u rešavanju ekoloških pitanja, naročito u oblasti prerade otpadnih voda i upravljanja otpadom. „Formiranje Ministarstva zaštite životne sredine u Republici Srbiji otvorilo je nove perspektive saradnje dve zemlje po pitanjima ekologije. Poglavlje 27 će biti jedno od najtežih i najskupljih za otvaranje, i Slovačka je spremna da pruži punu pomoć kako bi Srbija odgovorila teškim i složenim zahtevima u procesu pridruživanja EU“, naglasila je ambasadorka Slovačke. Ona je predložila održavanje stručnih seminara na kojima će slovački stručnjaci predstaviti neka od najsavremenijih rešenja u preradi otpadnih voda i prerade i odlaganja otpada slovačkih kompanija.

Ministar Trivan se zahvalio na podršci koju Republika Slovačka pruža našoj zemlji na njenom evropskom putu, kao i pravednom rešavanju pitanja Kosova i Metohije. On je izrazio zainteresovanost za razvijanje zajedničke saradnje u oblasti zaštite životne sredine i prirode, i otvorenost za sve inicijative iz Slovačke koje će doprineti jačanju javno-privatnog partnerstva i realizaciji projekata na zaštiti životne sredine u Srbiji. „Vaše incijative za saradnju po pitanju prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom kod nas naizlaze na otvorena vrata.

Mogućnost uspostavljanja javno-privatnog partnerstva lokalnih samouprava u Srbiji sa slovačkim kompanijama je u obostranom interesu, ali uz obavezno poštovanje principa zaštite životne sredine“ naglasio je ministar Trivan. „Otvoreni smo za nova znanja, za najsavremenija rešenja, jer zaštita životne sredine nije naša budućnost, ona je naša sadašnjost, u kojoj moramo odmah da delamo“, zaključio je ministar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *