Ekologija, Hronika

Fruška Gora je spremna za 1. maj

Nacionaloni park Fruška gora je jedno od najomiljenijih i svakako najposećenijih izletišta u Srbiji. Najveći broj posetilaca se tradiocinalno očekuje za vreme prvomajskih praznika. Ove godine očekuje se dolazak preko 400.000 izletnika.

Pripreme za izletničku sezonu otpočele su uređenjem svih izletničkih lokaliteta, sakupljanjem smeća, košenjem trave, uređenjem ložišta, obnavljanjem oštećenih i dotrajalih i postavkom novih stolova, klupa i dečijih igrališta, postavljanjem putokaza kao i ostalim aktivnostima na poslovima zaštite i očuvanja prirode. Uređeno je preko 55 izletničkih lokaliteta.

Prilikom obeležavanja 2 značajna ekološka datuma 11.aprila „Dan zaštite prirode“ i 22.aprila „Dan planete Zemlje“ , u akcijama sakupljanja nerazgradivog otpada sa područja Fruške gore, uz sve zaposlene iz Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ uzelo je učešće i preko 500 ljubitelja prirode iz različitih organizacija vladinog i nevladinog sektora i sakupljena je rekordna količina smeća.

Uz najavu predstojećeg tradicionalnog „FRUŠKOGORSKOG MARATONA“ koji će se održati u subotu 28.04.208.godine svim maratoncima i organizatorima želimo ugodan aktivni boravak u prirodi i -APELUJEMO – na sve da povedu računa o ponašanju u prirodi i za sobom ostave Frušku goru onakvom kakvu su je i zatekli.

SPROVEDEN TRETMAN SUZBIJANjA KRPELjA –
OBAVEŠTAVAMO posetioce Nacionalnog parka Fruška gora da je u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine izvršen TRETMAN SUZBIJANjA KRPELjA na sledećim izletničkim lokalitetima:

1. Iriški venac
2. Brankovac
3. Andrevlje
4. Stražilovo
5. Kraljev izvor
6. Popovica
7. Bobelina livada
8. Borkovac
9. Ciganski logor
10. Testera
11. Popov čot
12. Zmajevac
13. Široke ledine
14. Jabuka
15. Letenka
16. Osovlje
17. Astali
18. Rohalj baze
19. Lipovača
Izletnička mesta duž Grebenskog (Partizanskog) puta

BEZBEDNOST
U saradnji sa nadležnim policijskim stanicama svih opština sa područja Fruške gore, preduzete su sve potrebne aktivnosti u obezbeđivanju uslova maksimalne bezbednosti naših posetilaca i nesmetanog odvijanja saobraćaja. Vatrogasne brigade biće u stanju pripravnosti, kontrola ponašanja biće na maksimalnom nivou a svaka neodgovornost biće prijavljena i kažnjena.

Apelujemo na sve naše posetioce da i sami povedu računa o svojoj bezbednosti, a posebno o bezbednosti dece, da se ponašaju u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem redu JP „Nacionalnog parka Fruška gora“, kao i osnovnim pravilima boravka u prirodi (informativni flajer o pravilima ponašanja biće deljen posetiocima prilikom dolaska u Nacionalni park).

ODLAGANjE SMEĆA I LOŽENjE VATRE
Obezbeđene su vreće za prikupljanje smeća i kontejneri za njihovo odlaganje. Molimo sve posetioce da ne ostavljaju svoj trag u prirodi ostavljanjem otpada već odgovornim ponašanjem, na prvom mestu tako što će nakon svog boravka odložiti smeće u zatvorene kese i poneti sa sobom do najbliže kante ili kontejnera. Vatra sme da se loži samo na za to označenim mestima, a posetiocima će pored svih uređenih ložišta na raspolaganju biti drva koja je Nacionalni park pripremio. Od izuzetne važnosti je napomena da se VATRA NAKON UPOTREBE MORA OBAVEZNO UGASITI.
Nije dozvoljen ulazak niti bilo kakva aktivnost u područjima PRVOG STEPENA ZAŠTITE koja su posebno obeležena.

OBJEDINjENA NAPLATA ZA ULAZAK U ZAŠTIĆENO PODRUČJE
Ovlašćeni radnici JP „Nacionalni park Fruška gora“, počev od subote 28.04.2018.godine, počeće sa naplaćivanjem „objedinjene naplate za ulazak u zaštićeno područje, loženje vatre i parkiranje vozila“ u iznosu od 150 dinara po vozilu za celodnevnu posetu Nacionalnom parku (naplata se vrši samo vikendom). Prema Uredbi Vlade Republike Srbije bila je propisana pojedinačna naplata za svaku navedenu aktivnost od 120,00 dinara a odobrenjem za objedinjenu naknadu, u skladu sa svojim mogućnostima, potrudili smo se da izađemo u susret našim posetiocima.

DIREKTOR JP –
Očekujemo da svi posetioci Nacionalnog parka čuvaju prirodu Fruške gore i da svaki korišćeni prostor za sobom ostave onakavim kakav bi želeli da sledeći put zateknu. Lep provod i ugodan boravak u prirodi tokom Prvomajskih praznika svim ljubiteljima prirode, ispred JP „Nacionalni park Fruška gora“ želi v.d.direktora Radoslav Krunić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *