Ostalo

Odlaže se otvaranje novog pogona za reciklažu i zapošljavanje 100 radnika zbog nestabilnog finansiranja

„Plan kompanije da ove godine otvori novi pogon za reciklažu i 100 novih radnih mesta moraćemo da odložimo, dok država ne isplati dugovanje prema nama i kreira stabilno i predvidljivo finansiranje iz Zelenog fonda“, istakao je Ninoslav Milenković, direktor E reciklaže.

Tokom prošlonedljne posete ministra Trivana fabrici predstavljen je visok tehnološki standard tretmana otpada, kao i potencijali za povećanje kapaciteta prerade sa trenutnih 14.000 na 22.000 tona godišnje.

„Sve dok se od 12 milijardi dinara prikupljenih od eko takse, na tretman opasnog otpada troši 2.2 milijarde, neće biti dovoljno novca za tretman svih nastalih količina opasnog otpada“, dodaje Ninoslav Milenković, direktor E reciklaže.

Veoma je ohrabrujuće štoje Ministar Trivan ministar koji razume potencijal reciklažne industrije i doprinos koji recikleri  daju u zaštiti životne sredine. Ministar je istakao da Srbija ima kapaciteta da se razvija u oblasti reciklaže svih vrsta otpada. Cirkularna ekonomija je stub održivog razvoja Srbije, a kapaciteti za reciklažu svih vrsta otpada moraju da budu 6 puta veći od onogo što trenutno jesu.

Ministarstvo finansija već treću godinu za redom kasni 18 meseci sa isplatama za tretiran otpad, što uzrokuje dodatna nepotrebna zaduživanja kompanija, pa samim tim i kamate koje su ogromne. Najveći je problem što se reciklerima isplaćuje samo 70 % tretiranog otpada zbog čega je moguće zaustavljanje većine prerađivačih kapaciteta u zadnjem kvartalu ovde godine što je ravno ekološkoj katastrofi.

„Ključna stvar za napredak u ovoj oblasti je da se narednom periodu obezbedi da naplaćena eko taksa bude usmerena na projekte iz oblasti životne sredine, kao i da se namenski troši. Neophodna je odlučna politika države u ovoj oblasti i razumevanje Minisatrstva finansija, kako bi se eko takse naplatile u potpunosti od zagađivača a tretiran opasan otpad platio na vreme i u celosti”, rekao je Ninoslav Milenković, direktor E reciklaže.

E-reciklaža. je kompanija koja se bavi reciklažom elektronskog i električnog otpada i posvećena je očuvanju sredine u kojoj živimo već 10 godina. Koristi najsavremeniju tehnologiju i mašine za reciklažu kako bi sve vrste elektronskog otpada (tzv. EE otpad) uklonile iz prirode, kroz siguran, efikasan i društveno odgovoran proces. Poseduju integralnu dozvolu koja važi na celoj teritoriji republike Srbije i odnosi se na: sakupljanje EE otpada, transport EE otpada, skladištenje EE otpada, tretman EE otpada. Sarađuju sa preduzećima i lokalnim samoupravama i 3000 individualnih sakupljača.

U fabrici 160 radnika dnevno preradi i do 100 tona i sve što se preradu može ponovo da se koristi – katodno staklo, metalni delovi i plastika. Fabrika je izvozno orijentisana i sav reciklirani materijal se izvozi. Sa više svetski priznatih patenata u oblasti reciklaže vodeći je inovator u ovoj oblasti u regionu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *