Ekologija

Obeležavamo međunarodni dan vrabaca

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obaveštava građane da se 20. marta obeležava Međunarodni dan vrabaca. Cilj manifestacije je da skrene pažnju javnosti na važnu ulogu vrabaca i da se značaj njihovog očuvanja.

Naše prve komšije, vrapci ili kako ih još nazivamo dživdžani, dele sudbinu građana Srbije: i jednima i drugima brojnost se evidentno smanjuje. Ljudska populacija u Srbiji opada uglavnom usled ekonomskih razloga, a vrapčja zbog promene stila gradnje objekata, smanjenja broja stoke čiju hranu koriste i vrapci, zagađenja vazduha i voda.

U Srbiji se gnezde tri vrste vrabaca, a to su pokućar, poljski i španski vrabac. Sve tri vrste žive u blizini ljudi i zavisne su od ljudskih aktivnosti kao što su poljoprivreda, izgradnja objekata i uređenja prostora, pre svih zelenila.

Vrabac pokućar je nezvanični simbol Grada Beograda, a njegov lik je korišćen za maskotu Univerzijade 2009. godine u Beogradu.

Vrapcima može pomoći postavljanjem kućica za gnežđenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prihranom i zaštitom od domaćih mačaka koje su im u selima i gradovima najveći neprijatelj.

Početkom godine u Srbiji živi oko pet miliona, a krajem leta, nakon gnežđenja, populacija vrabaca u Srbiji naraste na oko 10 miliona jedinki.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *