Ekologija

Radionica: “Opstanak jesetri – prilika za razvoj naše zajednice” održana u Negotinu

Na dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ u Negotinu održana je radionica: “Opstanak jesetri – prilika za razvoj naše zajednice”. Radionicu je održala WWF – Svetska organizacija za prirodu.
WWF godinama radi na očuvanju poslednjih populacija jesetri, uključujući i populacije u Dunavskom slivu, a ovaj novi pristup će značajno proširiti napore za spasavanje ove vrste.
WWF zajedno sa partnerima iz regiona Evrope, Azije i Severne Amerike u kojima su jesetre preživele, radi na zaustavljanju prekomernog iskorišćavanja divljih jesetri za kavijar i meso, očuvanju ključnih migratornih ruta, zaštiti i obnavljanju ključnih rečnih staništa, kao i uspostavljanju centara za uzgoj i reintrodukciju (ponovno naseljavanje) divljih populacija jesetri.
Spašavanje jesetri je neverovatno složen izazov, ali ova ambiciozna globalna akcija će im dati priliku da prežive u Dunavu i njegovim pritokama. Kako su kod nas jesetre izuzetno retke, WWF smatra da se treba priključiti programu reintrodukcije i uspostavljanja stručnog monitoringa ove vrste i u našim rekama rečeno je na radionici u Negotinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *