Ostalo

Održan „Timočki naučni tornado – TNT” u Boru

Manifestacija „Timočki naučni tornado – TNT” u organizaciji Društva mladih istraživača Bora, a u saradnji sa Tehničkom školom, Tehničkim fakultetom, Muzejom rudarstva i metalurgije, Regionalnim centrom za talente i Udruženjem „Village” održana je po šesti put u Osnovnoj školi  „3. oktobar” u Boru.
„Timočki naučni tornado – TNT” počeo je pozorišnom predstavom „Luka nauka i TNT”, koju su učenici zaječarske Osnovne škole „Desanka Maksimović” izveli u Muzičkoj školi u Boru.
– Održavanje ove manifestacije je jako bitno za opštinu Bor, kao da se i lokalna samouprava uključi organizaciono u ovakav festival, jer se već šesti put dešava da su entuzijasti postavili ovakvu jedinstvenu smotru znanja u istočnoj Srbiji. Ideja je pre šest godina krenula iz Bora, ali polako osvaja i okolne gradove”, rekao je na otvaranju manifestacije,  Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor.
Manifestacija festivala nauke održana je u Osnovnoj školi „3. oktobar” i okupila je veliki broj dece, naučnog podmlatka, ali i nastavnika, profesora i predstavnika ustanova i institucija.
– Naša škola ima i ove godine tu čast da bude domaćin ovog festivala. Ovakve manifestacije i služe da kod dece probude interesovanje za nauku, zaštitu životne sredine i da kod njih probude interesovanje za nova otkrića, istakla je Snežana Savićević, direktorka Osnovne škole  „3. oktobar”.
Više hiljada posetilaca Šestog festivala nauke u Boru prisustvovalo je raznim eksperimentima, pogledalo kako nastaje crna mamba, šta je to žderka mesožderka, duga u mleku, ćelija na domaći način, oblak u boci, ali i da videlo mnoge druge prezentacije iz istorije, matematike, biologije, fizike i hemije.
Domaćin, pokretač i glavni organizator ove manifestacije, Društvo mladih istraživača kaže da je i ove godine rekord u broju prezentacija i posetilaca, oboren.
– Zadovoljna sam što raste i broj učesnika i broj posetilaca. Na zanimljiv način smo promovisali nauku i zaštitu životne sredine, prikazano je preko 300 ogleda iz više od 20 naučnih oblasti.  Dobro je i što su se u ovu priču uključile i neke nove ustanove, a imamo i sve više novih naučnih oblasti koje pokrivamo prezentacijama, kaže Nataša Ranđelović iz Društva mladih istraživača u Boru.
Festival dečje nauke se iz Bora seli u Zaječar.
– Zahvaljujući dobroj saradnji sa Društvom mladih istraživača iz Bora, naša škola je prvo nastupila jedne godine u Boru, a već naredne smo mi ovo isto organizovali u Zaječaru. I ove godine „Timočki naučni tornado” biće u Zaječaru, kaže Nebojša Milijić, direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović”.
„Timočki naučni tornado – TNT” podržan je od strane Ministarstva prosvete i nauke, Ministarstva zaštite životne sredine, Centra za promociju nauke i kompanije Rakita.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *