Ekologija, Projekti

Projekt francuske organizacije „Voli svoj otpad“

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je danas predstavljanju projekta francuske organizacije „Voli svoj otpad“ u vezi recikliranja i ponovnog korišćenja viškova hrane kao organskog otpada, koji je upriličila organizacija „Mikser“ sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija u okviru projekta „Platforma za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj u Srbiji“. Projekat „Voli svoj otpad“ predstavila je direktorka Žilijet Franke na neformalnom ručku kojem su prisustvovali i ugostitelji poznatih beogradskih restorana.

Žilijet Franke prenela je ideje i iskustva organizacije „Voli svoj otpad“, ističući da je dijalog sa privatnim sektorom dobra osnova da se učini iskorak ka racionalnom i ekonomski opravdanom tretiranju viškova hrane kao biogradibilnog otpada, i naglasila spremnost da dobra iskustva ove francuske organizacije prenese i Srbiji.
Ministar Trivan je u obraćanju učesnicima naglasio da se mora hranom racionalno upravljati, i pronaći način da se pomogne onima koji je nemaju dovoljno, kao i da tretiranje organskog otpada predstavlja značajan segment u razvijanju zelene ekonomije bazirane na otpadu kao resursu. „U oblasti održivog upravljanja otpadom, tretiranje i održivo korišćenje viškova hrane je pitanje o kojem bi takođe trebalo razmišljati na praktičan način.

Dogovori svih u procesu nastajanja i tretiranja viška hrane je ne samo ekološki opravdan, već i human proces“, naglasio je Trivan. On je izrazio spremnost Ministarstva da podrži ovakve ideje i projektne aktivnosti koje doprinose razvijanju i unapređenju prerade, reciklaže i ponovnog korišćenja organskog otpada.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *