Ekologija

Održan Šesti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku efikasnost

Šesti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, posvećen temi energetske efikasnosti u školama i predškolskim ustanovama u Srbiji, održan je u Domu Narodne skupštine.
Predsednica Parlamentarnog foruma dr Aleksandra Tomić, u uvodnom obraćanju je navela da bez digitalizacije i novih tehnologija, održivi razvoj i energetska tranzicija nisu mogući, kao i da Srbija sve brže napreduje u oblasti softverske industrije i da će biti značajan partner Nemačkoj u toj oblasti. Energetski, Srbija je već deo Evropsku unije, preko Energetske zajednice, u kojoj učestvuje, navela je Tomić i ukazala na aktivno učešće delegacije Parlamenta Srbije u radu parlamentarnog plenuma Energetske zajednice. Srbija je u proteklih pet godina mnogo uradila u oblasti postizanja energetske efikasnosti, posebno kada je u pitanju opredeljivanje budžetskih sredstava za unapređenje energetske efikasnosti, naglasila je Aleksandra Tomić.
Ambasador Savezne Republike Nemačke Nj.E. Tomas Šib istakao je, da se iz nemačkog iskustva može videti da energetska tranzicija funkcioniše. Ona je započeta 1980-ih godina, a u prvoj polovini 2018. godine udeo obnovljivih izvora energije iznosio je 40 odsto, dok će do kraja ove godine biti obustavljena eksploatacija kamenog uglja, a do 2020. godine biće obustavljen rad svih preostalih nuklearnih elektrana, naveo je ambasador Šib. On je ukazao i da energetska tranzicija pruža šanse za privredni razvoj, kao i za uvođenje novih tehnologija. Energetska tranzicija je i centralni element nemačko-srpske razvojne saradnje, naglasio je Šib.
Direktor Fondacije Konrad Adeanuer Norbert Bekman Dirkes ukazao je na značajnu ulogu medija, lokalnih samouprava, partnerskih organizacija i eksperata u sprovođenju politike energetske efikasnosti i korišćenja održivih izvora energije.
Direktor Fondacije Hajnrih Bel Simon Ilze naveo je da je energetska politika danas u fokusu celog društva, a ne samo zelenih političkih partija i da je transformacija sektora energetike povezana i sa drugim sektorima. Bitno je učešće što većeg broja aktera u procesu prelaska sa fosilnog na alternativne izvore energije i sa centralizovanog na decentralizovano snabdevanje energijom, naveo je Ilze.
U nastavku rada, učesnici sastanka razgovarali su o projektima i postignutim rezultatima u uvođenju energetske efikasnosti u školama i predškolskim ustanovama.
Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, govoreći o važnosti tog projekta, istakla je značaj izgradnje drugačije infrastrukture, koja će se bazirati na obnovljivim izvorima energije, ali i o potrebi istovremenog podizanja svesti glavnih korisnika školskih i predškolskih ustanova – dece. Potrebno je da deca razumeju i budu nosioci promene svesti i politika u odnosu na energiju, naglasila je Liht. Na ovu temu su izlagali i predstavnica GIZ-a Svjetlana Đokić, vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu dr Dušan Ignjatović, predstavnik RES fondacije Aleksandar Macura i predstavnik opštine Ljubovija Aleksandar Perić.
Na sastanku je bilo reči i o narednim koracima i uklanjanju prepreka kada je u pitanju postizanje energetske efikasnosti, o čemu su govorili predstavnik Hajnrih Bel Fondacije Damjan Rehm Bogunović, predstavnik CMS.Law.Tax Đorđe Popović, predstavnica platforme Ko gradi grad Ana Džokić i ispred Res fondacije Jasminka Joung.
Zaključujući Šesti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, dr Aleksandra Tomić je navela da će u narednom periodu ovaj Parlamentarni forum razmatrati mogućnost za pripremu strategije podizanja svesti građana i javnosti u oblasti energetske efikasnosti, na osnovu koje bi se sprovodile odgovarajuće aktivnosti na tom polju. Tomić je ukazala i da će aktivnost Parlamentarnog foruma biti usmerena i na implementaciju Pariskog sporazuma, Ciljeva održivog razvoja i Agende 2020.

Šesti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije održan je u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnom saradnjom (GIZ), Beogradskim fondom za političku izuzetnost i Fondacijama Konrad Adenauer i Hajnrih Bel.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *