Ekologija, Projekti

Projekat “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš”

U sklopu „Klimatskog sela“, u Beogradu na Adi Ciganliji, posetioci šatora Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) 29. septembra su mogli da pogledaju vođenu izložbu „Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog i Ludaškog jezera”.
– KfW banka, preko koje Vlada Nemačke podržava projekat “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš” sa šest i po miliona evra, a cilj je poboljšanje kvaliteta vode Palićkog i Ludaškog jezera, kao preduslova za stvaranje boljih uslova za očuvanje biološke raznovrsnosti i stvaranje potencijala za razvoj turizma ovog područja, kaže Mišel Rohman, saradnik za ekološku sanaciju i remedijaciju Palićkog i Ludaškog jezera.
On dodaje da bi do kraja godine trebalo da se raspišu javne nabavke za nabavku radova na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Palić, crpne stanice i spojnog potisnog voda.
Rohman kaže da su počele pripremne aktivnosti za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i jezera Ludaš, kao i aktivnosti vezane za biomanipulaciju.
U šatoru Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) posetioci su mogli da pomoću VR naočara virtuelno nađu u logističko-trgovinskom centru za biomasu, ali i da ponesu kući uzorke drvne biomase.
Neki od njih upoznali su se sa mogućnostima upravljanja otpadom u kontekstu klimatskih promena, a oni najaktivniji učestvovali su u biodiverzitetnim turama oko Ade Ciganlije, prilikom kojih su saznali koje sve biljne i životinjske vrste sa nama dele prostor ovog ostrva, ali i „urbane džungle” glavnog grada Srbije.
Projekte predstavljene u okviru GIZ šatora sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), a finansira Nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).
„Klimatsko selo“ je deo „Nedelje klimatske diplomatije“, koju organizuje Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, pod pokroviteljstvom EU, uz saradnju s brojnim partnerima, među kojima su GIZ, ambasade Švedske, Nemačke i Francuske, Privredna komora Srbije i brojne organizacije, institucije i startap kompanije.
Milisav Pajević
Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Subotica grad ekologije” koji je sufinansiran iz bužeta Grada Subotica a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. 
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *