Ekologija

Upoznajte ptice

Jesen je period godine kada minioni ptica selica preleću na hiljade kilometara kako bi stigle do svojih zimovališta u Africi. Posmatrači ptica i ljubitelji prirode širom Evrope ne propuštaju ovu priliku da uživaju u ovom čudu prirode i svojim pogledima isprate ptice na dalek i neizvestan put. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da se u subotu 6. i nedelju 7. oktobra pridruže nekom od izleta koji se organizuju u okviru 25. Evropskog vikenda posmatranja ptica.

„Ove godine proslavljamo veliki jubilej, četvrt veka posmatranja čudesne seobe ptica u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica. Za 25 godina je više od 1.180.000 učesnika, na skoro 40.000 događaja, posmatralo skoro 73.000.000 jedinki ptica“, kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Pozivamo sve da upoznaju ptice i budu deo velike proslave tako što će se pridružiti nekom od 22 izleta posmatranja ptica širom Srbije“.

Samo neki od lokaliteta na kojima će se organizovati izleti su Ovčarsko-kablarska klisura, Labudovo okno na Dunavu, Zasavica, jezero Palić, Veliko ratno ostrvo, Koviljsko-petrovaradinski rit, Jezero Kraljevac. Ukoliko želite da se pridružite nekom od izleta popunite prijavni formular na linku: https://goo.gl/forms/VOUQiw6sOVPTuzb02

Cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica od samog nastanka je ukazivanje na potrebu zaštitu ptica selica, očuvanje njihovih staništa, mesta na kojima se odmaraju tokom sobe i mesta na kojima zimuju, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *