Ekologija

Priznanje Srbiji u oblasti životne sredine i rodne ravnopravnosti

U Ženevi je 03. maja 2017. godine počela Konferencija UN za pomoć zaštite ljudskog zdravlja i životne sredine od negativnih uticaja opasnog zagađenja definisanih kroz Bazelsku, Stokholmsku i Roterdamsku konvenciju.

Ujedinjene nacije u cilju dostizanja ciljeva održivog razvoja posebnu pažnju obratile su na aspekt rodne ravnopravnosti.

Kroz analize nacionalnih planova, strategija, aktivnosti i podrške temi rodne ravnopravnosti u oblasti životne sredine dodeljena je nagrada Pionir rodne ravnopravnosti u detoksikaciji iz redova državne administracije Stani Božović, državnoj sekretarki u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Stana Božović je u svom mandatu državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije inicirala niz istraživanja u oblasti uticaja hemikalija na zdravlje žena i dece, podržala nevladine organizacije koje se bave životnom sredinom i rodnom ravnopravnošću i organizovala Prvu nacionalnu konferenciju Životna sredina i žene u Srbiji. Stana Božović je i na svom prethodnom poslu bila posvećena dostizanju rodne ravnopravnosti i kao političarka doprinela je da Srbija dobije priznanje u ovoj oblasti.

Nagrada „Pioniri rodne ravnopravnosti u detoksikaciji“ se dodeljuje na globalnom nivou za doprinos rodnoj ravnopravnosti u oblasti zaštite ljudskog zdravlja i životne sredine od negativnih uticaja opasnog zagađenja predstavnicima civilnog sektora, nauke, biznisa i državnih institucija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *