Ostalo

Pepeo sa EPS-ovih deponija koristiće se za izgradnju puteva – Potpisan ugovor za prvih 3.630 tona

Ugovor za korišćenje 3.630 tona pepela za izgradnju autoputa između Beograda i Čačka na Koridoru 11 potpisan je danas u Vladi Srbije, rekao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić na zasedanju skupštine udruženja ECOBA u Beogradu i dodao da je to donacija Elektroprivrede Srbije.
Ministar je kazao da su ovo samo prvi koraci jer na deponijama ima oko 200 miliona tona pepela, a godišnje se proizvede dodatnih šest miliona tona. Podsetio je i da je Vlada 2015. donela uredbu kojom se definišu načini korišćenja pepela i dodao da je važno to što je “put Vlade Srbije usmeren ka tome da pepeo dostigne status sirovine kao što je u Evropi i širom sveta”.
Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da je ovaj dan važan za EPS, ali i za celu Srbiju i njenu privredu.
– EPS ima za osnovnu delatnost proizvodnju električne energije, ali njena proizvodnja je 70% iz uglja, i zato ima toliko pepela na deponijama, i zahvaljujući Vladi i uredbi iz 2015. taj pepeo počinje da se koristi u izgradnji puteva – rekao je Grčić.
On je dodao da su od 2015. do danas, EPS i nadležno ministarstvo uspeli da isposluju korišćenje pepela sa dve termoelektrane, što je veliki napredak.
– Srbija nije dovoljno tržište za količine koje imamo i zato ističem da smo počeli izgradnju luke na Dunavu, što je važno za rečnu komunikaciju u budućem transportu pepela – istakao je Grčić.
Predsednik udruženja ECOBA Ivan Skidmor rekao je da je EPS član ovog udruženja od 2010. godine, i da je ovo druga poseta Srbiji posle 2011. godine.
– Možda će kada dođemo sledeći put za pet godina korišćenje pepela biti povećano – naveo je Skidmor i dodao da se zajednički radi na standardizaciji, kako bi se postigla veća komercijalna korist za sirovine dobijene iz uglja.
Izvor: e-kapija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *