Ekologija

Potcenjene ekonomske koristi borbe protiv klimatskih promena

Borba protiv klimatskih promena biće izvor rasta i stvaraće bogatstvo, navodi se u 5. septembra objavljenom izveštaju međunarodnih eksperata koji žele da, procenjujući moguće dobitke, ubede države i kompanije da se više angažuju na tom polju. Promena trenutnog ekonomskog modela ka ekonomiji koja manje emituje ugljen dioksid “nosi brojne mogućnosti”, ističe se u izveštaju Svetske komisije za ekonomiju i klimu.
Svetska komisija za ekonomiju i klimu formirana je 2013. godine a podržavaju je nekadašnji politički lideri, šefovi kompanija i ekonomisti.
Zahvaljujući pojavi najmanje zagađenih gradova, razvojem čiste energije, infrastrukture i poljoprivrede usklađenije sa životnom sredinom, “biće dobijena veća produktivnost, ušteda i veća socijalna inkluzija”, piše u izveštaju.
Prema autorima, koristi od promene modela bi mogle biti u vidu 26 hiljada milijardi dolara dodatnih ekonomskih dobitaka do 2030, kao i stvaranje 65 miliona dodatnih radnih mesta.
Takođe, prema navodima iz izveštaja, države bi mogle da od poreza u 2030. prihoduju 2.800 milijardi dolara ukidanjem subvencija za energiju iz fosilnih goriva do 2025. i uvođenjem cene uglja od 40 do 80 dolara po toni u 2020.
Ipak, “ritam transformacije nije dovoljno podržan”, imajući u vidu šta je na kocki, navode naučnici.
“Nalazimo se u odlučujućem trenutku. Političari treba da puste kočnicu i daju jasan signal”, rekla je kopredsednica Komisije Ngozi Okondžo-Iveala, nekadašnja ministarka finansija Nigerije, prenela je agencija AFP.
U izveštaju se posebno brani povećanje ulaganja u trajnu infrastrukturu, poput energetskih, saobraćajnih i drugih mreža.
Izvor: Beta/www.euractiv.rs
Foto: www.maxpixel.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *