Ekologija

Sporazum o saradnji s Korejom

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, boravi u zvaničnoj poseti Republici Koreji, na poziv ministarke zaštite životne sredine Republie Koreje, Kim Eunkyung, i učestvuje u radu konferencije Globalni zeleni centar (Global Green Hub Korea), koja se održava od 5. do 7. septembra u Seulu.
Na jedanaestogodišnjici najveće korejske konferencije koja se fokusira na zelenu industriju, okupili su se ekološki svetski lideri, kako bi se povezali i identifikovali mogućnosti buduće saradnje.
Ministar Trivan obratio se prisutnim predstavnicima zemalja uvodnim obraćanjem, u ceremonijalnom delu otvaranja Konferencije.
Na marginama Konferencije, održani su bilataralni sastanci delegacija Republike Srbije i Republike Koreje, predvođene zamenikom ministra životne sredine Republike Koreje Cheon-gyu Park-om. Razgovaralo se o prioritetnim oblastima saradnje između dve zemlje, posebno o investiranju u projekte upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i u sferi kontrole aerozagađenja, zagaćenja od poljoprivredne delatnosti, remedijacije zemljišta i klimatskih promena.
Ministar Trivan inicirao je saradnju između univerziteta i naučnih institucija u oblasti prostornog i urbanog planiranja, planiranja predela, razmenu znanja, iskustva, kao i učešće naših predstavnika na obukama i seminarima radi usvajanja znanja o novim tehnologijama u oblasti zaštite životne sredine.
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je danas u Seulu prilikom zvaničnog sastanka sa ministarkom životne sredine Republike Koreje Kim Eunkyung potpisao Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine između dva ministarstva.
Potpisivanje memoranduma predstavlja šansu i temelje na kojima Republika Srbija i Republika Koreja mogu razvijati kooperativne projekte u oblasti zaštite životne sredine. Ključne poruke i predlozi saradnje Korejske strane, odnose se na saradnju u prenošenju iskustava u donošenju i izmeni zakona i propisa u oblasti zaštiti životne sredine, izgradnji okvirne strukture za upravljanje životnom sredinom, izradi i implementaciji srednjoročnih i dugoročnih sveobuhvatnih mera za očuvanje životne sredine, pružanju administrativne i finansijske podrške lokalnim vlastima za upravljanje životnom sredinom.
Ministar Trivan pozvao je predstavnike Ministarstva životne sredine Republike Koreje, predstavnike KOTR-e (Agencije za promociju trgovinskih investicija) i biznis sektora u zvaničnu posetu Republici Srbiji, kada bi se razgovaralo o konkretnim projektima i aktivnostima saradnje u partnerskom i otvorenom dijalogu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *